funkcja uwikłana
po koloookwium:0: obliczyc pochodną y'(x) i y''(x) funkcji uwiklanej y=y(x) okreslonej równaniem
jakas podpowiedz?
23 paź 19:12
po koloookwium:0: czy ten arctg mozna zapisac arctgy−arctgx?
23 paź 19:15
po koloookwium:0: a co z tym ln bo wyszly mi cyrkiii
23 paź 19:16
23 paź 19:31
po koloookwium:0: okeyyyyyyyyy a mozesz mi pomoc to rozwiazac po kolei bo wynik mi wychodzi inny mam problem...
nawet ogromny problem

tzn jak bym chciala od poczatku to policzyc czy ten ln wyglądałby tak
po x licze
a=x
2+y
2 → a'=2x
| | 1 | |
b=√a → b'=12a−12 → b'= |
| |
| | 2√x2+y2 | |
| | 1 | |
c=lna →c'=1a → c'= |
| |
| | x2+y2 | |
czyli pochodna bedzie a'*b'*c'
24 paź 14:41
Krzysiek: źle to zapisujesz
a=x
2+y
2
b=
√a
c=lnb
a'=2x
czyli: c'=...
24 paź 15:54
po koloookwium:0:
ok w c źle napisałam pierwiastek musi byc o wewnętrznych pochodnych zapomniałam ale rozumiem
a arctg
yx
| | y | | y | |
poprostu wyliczam na początku ( |
| )' potem wzór na arctgx w tym przypadku |
| i |
| | x | | x | |
daaalej

coś czuje że dalej z rozwiazaniem tez będe miec do Cb pytania

ale musze zacząc to
robić
24 paź 16:58
Krzysiek: licząc pochodną po 'x'
a=y/x
a'=−y/x
2
zapisuj sobie na boku podstawienia i licz po kolei, później już to wszystko w głowie będziesz
liczyć (pochodne funkcji złożonej)
24 paź 17:07
po koloookwium:0: dobra więc pochodne w tym przykładzie spoko
aleeeeeeeeeeeeeeeeee
licze dalej
F(x,y)=0
F'(x,y)=0 z tego wyszło ze x=−y
F(x,y)≠0
chce podtswic tego x=−y do pierwszego równania i wychodzi mi takie cos
ln2y
2=3π
i teraaz zaczyna sie moja ciężka rozkmina

ln2y
2=log
e2y
2=3π
log
ab=x czyli a
x=b w moim przypadku log
e2y
2=3π e
3π=2y
2
eeeeeeeeeeeejjjjjjjjj tak toooo?
24 paź 18:06
po koloookwium:0: P. Krzysztof ma juz mnie dość

moze ktos pomoc z tym y?
z gory dziekuje
24 paź 19:46