statystyka
o: dane; 2,2,3,a,b,8,8,9, mediana 4,5, śr. arytm. 5,25 może mi ktos wytłumaczyc skąd taka mediana
23 paź 23:11
o: pomóżcie,prosze
23 paź 23:19
PW: | | 2+2+3+a+b+8+8+9 | | a+b | |
Skoro |
| = 5,25, to 32+a+b=42, czyli |
| = 5 |
| | 8 | | 2 | |
23 paź 23:22
Eta:
m=5
23 paź 23:28
o: czy mediana może wynosić 4,5 ? nie powinno sie zaokrąglić i jak powyżej napisałas/eś wynosci 5
23 paź 23:35
PW: Gdzieś jest błąd w treści zadania, przy tych danych mediana jest równa 5.
Podejrzewam, że średnia arytmetyczna powinna być 5,125, wtedy rzeczywiście mediana będzie 4,5.
23 paź 23:43