Dwukrotny pierwiastek wielomianu,parametr
Andrzej: Dla jakich wartości parametrów a,b liczba r jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x) jeśli
w(x)=x4−2x3+6x2+ax+b r=1
Proszę o dość dokładny opis zadania gdyż nie mam bladego pojęcia co z tym zrobić
23 paź 16:39
diego: Jest takie twierdzenie, że jeśli dana liczba a jest pierwiastkiem wielomianu, to dany wielomian
dzieli się przez dwumian
x−a. Dzielimy zatem nasz wielomian przez dwumian x−1.
23 paź 16:43
Andrzej: I co dalej ?
23 paź 16:45
diego: Jeśli dany wielomian dzieli się przez dwumian to reszta jest 0. − otrzymasz jedno równanie na
niewiadome a oraz b.
Ponieważ są dwie niewiadome to, potrzebujemy drugiego równania.
Wiemy że 1 jest pierwiastkiem dwukrotnym − dzielimy zatem nasz wielomian ponownie przez x−1
lub
korzystamy z faktu, że W(1)=0 (kolejne twierdzenie, które było w szkole).
23 paź 16:50