Wzór dwumianowy Newtona
Kamil: Witam.
Mam problem z obliczeniem:
Podczas próby rozwiązania zorientowałem się, że jest to wzór (a+b)
n i podstawiając do
pierwszego składnika otrzymałem a
n = 1, czyli a=1 ∨ a=(−1). Idąc dalej doszedłem do
rozwiązania 3
n ⋁ (−3)
n.
I teraz pytanie:
Czy obie odpowiedzi są poprawne? Jeśli nie to proszę o sposób wykazania, że (−3)
n jest błędne,
bo tak mi się wydaje.
Pozdrawiam.
23 paź 14:20
wredulus_pospolitus:
jeżeli 'n' jest 'dowolne' to:
an = 1 −> a=1
w końcu dla 'n' nieparzystych tylko to jest prawdą
23 paź 14:23
diego: Tam masz samo (−3)n?
23 paź 14:23
Kamil: Czyli zakładając, że n∊N odpowiedzią jest 3n tak?
diego: Tak, bo jeśli a=1 to b=2, natomiast gdy a=−1 to b=−2.
23 paź 14:28
diego: Wzór (−3)n odpada z prostego powodu − taka suma jest ujemna dla nieparzystych n, a nasza suma
u góry jest zawsze dodatnia.
23 paź 14:31
Kamil: Tak mi się wydawało, dlatego też zadałem to pytanie, bo nie miałem pewności co do zapisania tej
'myśli'. Zatem mogę napisac, że skoro n∊N to odpowiedź a=−1 mogę śmiało odrzucic?
23 paź 14:33
diego: Tak
23 paź 14:36
Kamil: Dziękuję
23 paź 14:37