matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczenie
alohalo:
Jak to obliczyć? 27848=20000(1+ x/100)
2
=
23 paź 20:21
Saizou :
stawiam że to zadanie z procentu składnego
27848
x
=(1+
)
2
20000
100
x
√
27848/20000
=1+
100
x
√
27848/20000
−1=
100
x=100
√
27848/20000
−100 [%]
23 paź 20:23