dane jest wyrażenie
Zbyszek : | | x2−1 | |
Michał: Dane jest wyrażenie W(x)= |
| : (x−1)2x2−1 |
| | x | |
a)wyznacz dziedzine
b)wykonaj działania i doprowadź wyrażenie do postaci ułamka nieskracalnego
c)oblicz W(√5) wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego o wymiernym mianowniku
23 paź 13:27
Zbyszek : u góry (x−1)2 na dole x2
23 paź 13:28
irena_1:
| | x2−1 | | (x−1)2 | |
W(x)= |
| : |
| −1 |
| | x | | x2 | |
D=R\{0; 1}
| | (x−1)(x+1) | | x2 | | x(x+1) | | x2+x−x+1 | |
W(x)= |
| * |
| −1= |
| −1= |
| = |
| | x | | (x−1)2 | | x−1 | | x−1 | |
| | 5+1 | | √5+1 | | 6(√5+1) | |
W(√5)= |
| * |
| = |
| = |
| | √5−1 | | √5+1 | | 5−1 | |
23 paź 13:32