matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż że nie ma miejsc zerowych
Zbyszek :
x
2
+x−6
Dana jest funkcja f(x)=
x
3
−2x
2
−9x+18
wykaż że ta funkcja nie ma miejsc zerowych
23 paź 13:30
irena_1:
x
2
+x−6=(x+3)(x−2) x
3
−2x
2
−9x+18=x
2
(x−2)−9(x−2)=(x−2)(x
2
−9)=(x−2)(x−3)(x+3) D
f
=R\{−3; 2; 3}
(x+3)(x−2)
1
f(x)=
=
(x−2)(x+3)(x−3)
x−3
1
≠0 dla każdego x∊D
f
x−3
23 paź 13:36