Proszę o wytłumaczenie
Ambitas: 1.Proste o równaniach y=−5x−5 i y=(a−5)x+5 są prostopadłe wobec tego
Jak jeszcze rozwiązać tego typu zadanie
2.Proste o równaniach y=−0,2x−2 i y=2x−2
A. są prostopadłe
B są równoległe
c.Przecinają oś OX w tym samym punkcie ( nie wiem o co chodzi prosił bym do tego podpowiedź)
d. Przecinają oś OY − l l − l l − l l −
3. Punkt K=(a,b) należy do wykresu prostej o równaniu y=−x+4 Wobec tego suma licz ai b jest
równa ?
A − 4 B −3 C 3 D 4 czy tutaj mogę sobie podstawić z tych odpowiedzi do powyższego wzoru ?
23 paź 16:42
Janek191:
z.1
a
1 = − 5 a
2 = a − 5
Proste o podanych równaniach są prostopadłe, więc
a
1 *a
2 = − 1
czyli
− 5*( a − 5) = − 1 / : (−5)
================
23 paź 17:24
Janek191:
z.1
a
1 = − 5 a
2 = a − 5
Proste o podanych równaniach są prostopadłe, więc
a
1 *a
2 = − 1
czyli
− 5*( a − 5) = − 1 / : (−5)
================
23 paź 17:25
Janek191:
z.1
a
1 = − 5 a
2 = a − 5
Proste o podanych równaniach są prostopadłe, więc
a
1 *a
2 = − 1
czyli
− 5*( a − 5) = − 1 / : (−5)
================
z.2
y = −0,2 x − 2 y = 2 x − 2
a
1 = − 0,2 a
2 = 2
Proste nie są prostopadłe, bo a
1*a
2 = − 0, 2*2 = − 0,4 ≠ − 1
Proste nie są równoległe, bo a
1 ≠ a
2
Nie przecinają osi OX w tym samym punkcie, bo
− 0, 2 x − 2 = 0 ⇒ − 0,2 x = 2 ⇒ x = − 10 P
1 = ( − 10; 0) − punkt przecięcia OX
2 x − 2 = 0 ⇒ 2 x = 2 ⇒ x = 1 P
2 = ( 1; 0) − punkt przecięcia osi OX
Odp. d
Te proste przecinają oś OY w tym samym punkcie P = ( 0; − 2)
====================================================
z.3
K = ( a ; b) należy do wykresu funkcji y = − x + 4
więc
− a + 4 = b
zatem a + b = 4
Odp. d
======
23 paź 17:34
Amibitas: dzięki wielkie
23 paź 18:20
Amibitas: Mógł bym prosić jeszcze o wytłumaczenie :
1. Jeżeli proste o równaniach y=(a−6)x−3 i y=(4−a)x+2 są równoległe to a=2 a =3 a=4 a=5
no tak tylko a powinno a1=a2 a ja tutaj tego nie widzę czy muszę to równanie sprowadzić do
prawidłowej postaci a dopiero potem będę mógł sobie tutaj to wyliczyć ?
2.Jeżeli prosta o równaniu y=ax+b nie ma punktów wspólnych z osia OX to ?
3. Prosta prostopadła o prostej o równaniu y=0,25x+2 i przechodząca przez punkt K=(−4,4) ma
równanie
24 paź 16:36
Janek191:
z.1
a1 = a − 6
a2 = 4 − a
Proste są równoległe, więc
a1 = a2 czyli a − 6 = 4 − a ⇒ 2a = 6 + 4 = 10
a = 5
====
24 paź 16:55
Janek191:
z.2
Jeżeli prosta o równaniu y = a x + b nie ma punktów wspólnych z osią OX , to jest do niej
równoległa i wtedy a = 0
y = b
====
24 paź 16:57
Janek191:
z.3
y = 0,25 x + 2 K = ( − 4; 4)
a1 = 0,25
Warunek prostopadłości prostych o równaniach : y = a1 x + b1 i y = a2 x + b2 :
a1 * a2 = − 1
czyli
0,25 *a2 = − 1 / *4
a2 = − 4
−−−−−
y = − 4 x + b2 − równanie dowolnej prostej prostopadłej do danej prostej
Prosta prostopadła ma przechodzić przez K = ( − 4; 4) więc liczby − 4 i 4
muszą spełniać powyższe równanie,
zatem
4 = − 4*( − 4 ) + b2
4 = 16 + b2
b2 = 4 − 16 = − 12
Odp. y = − 4 x − 12
==================
24 paź 17:04