matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozłóż wielomian na czynniki
KOKO:
W(x)=5x
4
+24x
3
+24x−5
23 paź 16:11
Hajtowy:
5x
4
+24x
3
+24x=5 (x+5)(5x−1)(x
2
+1)=0
1
x=−5 v x=
5
x
2
+1 − sprzeczne
23 paź 16:18