prosta
zadanie: znajdz wspolrzedne punktu przeciecia okregu x2+y2−y−2=0 z prosta A+tv,gdzie A(8, −5), v[4,
−3].
prosta A+tv ma rownanie we wspolrzednych takie:
{x=8+4t
{y=−5−3t
a i co teraz nalezy zrobic?
23 paź 14:19
Mila:
| | x−8 | | −20−3x+24 | |
y=−5−3* |
| ⇔y= |
| |
| | 4 | | 4 | |
Rozwiąż układ równan.
23 paź 17:02
zadanie: dziekuje bardzo
23 paź 17:25
zadanie: mam pytanie
jak chcialbym narysowac to graficznie to wyjsciowa prosta jest dla mnie prosta A+tv?
| | 3 | |
bo jak rysuje prosta y=− |
| x+1 i ten okrag to punkty przeciecia mi sie nie zgadzaja z tym |
| | 4 | |
co wyszlo mi z obliczen a jak narysuje tamta to sie zgadza
?
23 paź 18:18
Mila:

x
2+y
2−y−2=0
pierwiastki są niewymierne, raczej trudno dokładnie sprawdzic na rysunku.
23 paź 19:06
zadanie: dziekuje
23 paź 19:36