oblicz wartosci m i n dla ktorych wielomian W jest podzielny przez wielomian P,
maturzysta: oblicz wartosci m i n dla ktorych wielomian W jest podzielny przez wielomian P, gdy:
W(x)=x4−3x3+2x2+nx+m, P(x)=(x+1)(x−2)
Nie wiem jak sie za to zabrać, wytlumaczy ktos chociaż jak zacząć?
23 paź 19:11
Impro: wyciągasz x z wielomianu p(x) czyli −1 i 2
liczysz W(−1)=0 oraz W(2)=0
nastepnie to co wyjdzie układem równań i wychodzą n i m
23 paź 19:16
maturzysta: tak własnie robie, ale co mi nie chce wyjsc. Przelicze jeszcze raz bo byc moze sie pomylilem w
obliczeniach.
23 paź 19:22
maturzysta: dobrze, ja sie pomylilem w obliczeniach. Wynik wychodzi poprawny po przeliczeniu od nowa
23 paź 19:32