ze zbioru
anna: Ze zbioru {1,2,3...2n+1} n≥2 losujemy ze zwracaniem 2 liczby. Ile jest możliwości wylosowania
pary liczb, której iloczyn jest parzysty?
23 paź 21:02
Janek191:
Jest n liczb parzystych i n + 1 liczb nieparzystych.
Losujemy ze zwracaniem dwie liczby z 2n + 1 liczb, więc
I Ω I = ( 2n + 1)
2 = 4 n
2 + 4n + 1
Aby iloczyn był liczbą parzystą jedna z liczb musi być parzysta , a druga nieparzysta
lub odwrotnie, albo obie muszą być parzyste, więc
I A I = n*( n + 1) + ( n + 1)*n + n*n = 2n*( n + 1) + n
2 = 2n
2 + 2n + n
2 = 3n
2 + 2n
| | 3 n2 + 2n | |
P( A) = |
| − prawdopodobieństwo , że para liczb da iloczyn |
| | 4 n2 + 4n + 1 | |
będący liczbą parzystą.
Odp.
3 n
2 + 2n − tyle jest możliwości wylosowania pary liczb, której iloczyn jest parzysty.
==================================================================
23 paź 21:50
Janek191:
Jest n liczb parzystych i n + 1 liczb nieparzystych.
Losujemy ze zwracaniem dwie liczby z 2n + 1 liczb, więc
I Ω I = ( 2n + 1)
2 = 4 n
2 + 4n + 1
Aby iloczyn był liczbą parzystą jedna z liczb musi być parzysta , a druga nieparzysta
lub odwrotnie, albo obie muszą być parzyste, więc
I A I = n*( n + 1) + ( n + 1)*n + n*n = 2n*( n + 1) + n
2 = 2n
2 + 2n + n
2 = 3n
2 + 2n
| | 3 n2 + 2n | |
P( A) = |
| − prawdopodobieństwo , że para liczb da iloczyn |
| | 4 n2 + 4n + 1 | |
będący liczbą parzystą.
Odp.
3 n
2 + 2n − tyle jest możliwości wylosowania pary liczb, której iloczyn jest parzysty.
==================================================================
23 paź 21:51