oblicz
sylwiaj: √ 2x + 2√2x−1 − √ 2x − 2√2x −1
23 paź 14:08
diego: Zastanów się czy wyrażenia pod pierwiastkiem nie są kwadratami pewnych wyrażeń.
23 paź 14:20
wredulus_pospolitus:
diego ... nie jest

ale pewnie autorce się 'pokićkało' i mialo być
+1
23 paź 14:23
diego: Rzeczywiście nie jest w tej postaci

Ale w książce jest
23 paź 14:25
PW: Trudno ocenić, źle to widać. Co stoi pod pierwiastkiem?
2x + ..... oraz 2x − .....
23 paź 14:31
sylwiaj: pod pierwiastkiem jest 2x +1
23 paź 14:34
sylwiaj: i jest − 1 niestety
23 paź 14:35
sylwiaj: pomyślilam się pod pierwiastkiem jest 2x −1
23 paź 14:36
diego: Zapisz całe wyrażenie z pod pierwiastka

Osobno z pierwszego i drugiego
23 paź 14:37
sylwiaj: 2x + 2√2x−1 − 2x − 2√2x−1
23 paź 14:46
wredulus_pospolitus:
aaaa no widzisz
to wiele wyjaśnia
23 paź 14:49
Piotr 10: t={2x−1} ⋀ t≥0
t2=2x−1
t2+1=2x
√t2+1+2t − √t2+1−2t=√(t+1)2 − √(t−1)2=It+1I − It−1I
..
23 paź 14:53
Piotr 10: t=√2x−1
23 paź 14:53
:): nie mam pojęcia jak to rozwiązać skoro to wszystko jeszcze jest pod pierwiastkiem
23 paź 14:54
sylwiaj: dzieki wielkie
23 paź 15:00