czy założenia się sprawdza?
Patishon: rozwiązywałam równanie i wszystko ładnie wyszło, delta dwa rozwiązania tylko że w odpowiedziach
jest jedno, no i jak sobie podstawiłam to rzeczywiście nie pasuje jedno, ale założenia
spełnia... no i moje pytanie czy założenia się sprawdza?
23 paź 16:38
Mila:
Należy sprawdzić, czy rozwiązanie należy do dziedziny równania.
23 paź 16:53
Patishon: no tak ale mi należało do dziedziny, tylko jak wstawiłam x to wyszła sprzeczność...
23 paź 16:55
Nienor: Napisz całość, albo pożądnie sprawdź, czy dobrze maszwyznaczoną dziedzinę.
23 paź 17:10
Mila:
Porządnie. Pozdrawiam
23 paź 17:14
Nienor: Dziękuję Mila. Chyba ostatnio za mało czytam, bo z ortografią zrobiło się strasznie na
bakier.
23 paź 17:17
ICSP: 1 = −1 //
2
1 = 1

Pewnie taki błąd xD
23 paź 17:19
Patishon: nie wiem nie widzę błędu pomóżcie teraz to mi się nic nie zgadza
zał. x<3 i x
3<9
i wyszło mi 1 i 2
i z założeń wynika że oba rozwiązania są poprawne, a ma być tylko 1, co robię źle? dlaczego ta
2 nie pasuje?
23 paź 17:28
Janek191:
| log( 9 − x2) | |
| = 3 ; |
| log ( 3 − x) | |
log( 9 − x
3} = 3 log ( 3 − x)
log( 9 − x
3) = log ( 3 − x)
3
9 − x
3 = 27 − 27 x + 9 x
2 − x
3
9 x
2 − 27 x + 18 = 0 / : 9
x
2 − 3 x + 2 = 0
Δ = 9 − 4*1*2 = 1
| | 3 − 1 | | 3 + 1 | |
x = |
| = 1 lub x = |
| = 2 |
| | 2 | | 2 | |
2 odpada , bo log 1 = 0 , a nie wolno dzielić przez 0.
23 paź 18:44
Patishon: dzięki
23 paź 21:34