Wielomian
Ullka: Dany jest wielomian W(x)= 3x3−2x2−5x+1.
Oblicz W(−1)−3W(0)/W(p2)
23 paź 17:18
Ullka: Prosze o pomoc
23 paź 17:22
Ola: Mam podobne zadanie i też mam z tym problem pomoże ktoś
23 paź 17:25
Robert: Każdy z osobna wyliczyć i podłożyć do dzielenia.
23 paź 17:38
Ullka: Tak zrobiłam ale nie wychodzi...wytłumaczy ktoś
23 paź 17:38
Ullka: :(
23 paź 17:50
Ullka:
23 paź 18:38
Hajtowy:
Liczymy:
W(−1) = −3 −2 +5 + 1 = 1
W(0) = 1
Co to jest W(P2) ?
23 paź 18:40
Ullka: pierwiatek z 2
23 paź 18:44
Hajtowy: W(
√2) pewno...
W(
√2) =
√2−3
| W(−1)−3W(0) | | 2 | |
| =− |
| |
| W(√2) | | √2−3 | |
23 paź 18:46
Ullka: W(−1)−3W(0)przez W(pierwiastaka z 2)
23 paź 18:46
Ullka: Pierwiastka*
23 paź 18:47
Hajtowy: Rozwiązane, zgadza się wynik?
23 paź 18:47
Hajtowy: | | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | |
− |
| = |
| (3+√2)= |
| (6+2√2)= |
| |
| | √2−3 | | 7 | | 7 | | | |
23 paź 18:50
Hajtowy: Wybierz sobie wygodną dla Ciebie odpowiedź (najlepiej tą co jest z tyłu w odpowiedziach)
23 paź 18:50
Ullka: Jeszcze Ci przeszkodzę bo ja mam tutaj taką odpowiedz 2(3+ p(2) /7
Dlaczego tu tak jest
23 paź 18:56
Ullka:
23 paź 18:57
Hajtowy: | 2(3+√2) | | 2 | |
| = |
| (3+ √2) |
| 7 | | 7 | |
23 paź 18:57
Ullka: ahaa dzięki
23 paź 18:58
Hajtowy: Usuń niewymierność to się przekonasz dlaczego tak jest
23 paź 18:58
Ullka: wiem wiem
23 paź 19:01