Logarytmy funkcji trygonometrycznych podwojonego kąta spełniające nierówność
Ania: Proszę o pomoc. Próbowałam zrobić założenia, odwrócić drugi logarytm i podstawić za niego t.
Wyszło mi t=1 v t=−1
logsin2x cos 2x = 1 v logsin2x cos 2x = −1
ale już sama nie wiem, czy dobrze myślę.
Wyznacz wszystkie rozwiązania
logsin2x cos 2x + logcos2x sin2x = 2 spełniające nierówność (3+2√2)x + (√3−2√2)x
≤34
23 paź 13:37
wredulus_pospolitus:
D = .... (nie chce mi się myśleć nad tym

)
| | 1 | |
logcos 2x sin2x = |
| |
| | logcos2x sin2x | |
t = log
sin2xcosx
t
2 − 2t + 1 = 0
(t−1)
2 = 0
jak dla mnie to jest tylko jedno rozwiązanie −−− t=−1
| | 1 | | 1 | |
logsin2x cos2x = −1 −> |
| = cos2x −> 1 = sin2xcos2x −> sin4x = |
| (patrz |
| | sin2x | | 2 | |
dziedzina)
i teraz rozwiązujesz tamtą nierówność i bierzesz część wspólną
23 paź 13:47
Ania: Dziękuję za wskazówki.
No, wiedziałam, że coś pokręciłam z tymi rozwiązaniami.
Nie rozumiem też przejścia sin2xcos2x=1 −> sin4x = 1/2, bo na mój rozumek sin4x=2sin2xcos2x,
więc ja bym to pomnożyła przez 2 i dostała jakąś bzdurę, która nie istnieje. (2=sin4x)
Jak się zabrać do rozwiązywania tamtej nierówności?
23 paź 14:07