Ile jest liczb trzycyfrowych, które są podzielne przez 4 lub 5?
Ali: Ile jest liczb trzycyfrowych, które są podzielne przez 4 lub 5?
23 paź 16:55
darek: 9*9*2=162
23 paź 17:04
Ali: a czego to wynika
23 paź 17:07
matyk: To nie jest prawidłowa odpowiedź
23 paź 17:08
Ali: a jaka jest

23 paź 17:08
Ali: i jak to się liczy
23 paź 17:08
matyk: liczb trzycyfrowych jest 900
liczb podzielnych przez 4 jest 900:4=225
liczb podzielnych przez 5 jest 900:5=180
liczb podzielnych przez 5 i 4 (przez 20) jest 900:20=45
Ogólnie mamy: 225+180−45=360 liczb.
23 paź 17:10
Aga1.: Liczb podzielnych przez 4 : 100,104,...,996
jest
Liczb podzielnych przez 5 jest 100,105, ,...,995
liczb podzielnych przez 20 jest 100,120, ...,980
Odp.
225+180−45=
23 paź 17:14