matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak się pozbyć mianowników?
gochaa:
1
1
1
m
2
−
−
= 0
x−k
x−4
23 paź 19:27
gochaa:
w pierwszym ułamku na górze jest 1, na dole m
2
23 paź 19:28
5-latek:
m≠0 x−k≠0 i x−4≠0
1
1
1
−
−
=0
m
2
x−k
x−4
(x−k)(x−4)−(m
2
(x−4)−m
2
(x−k)
=0
m
2
(x−k)(x−4)
Przyrownac licznik do 0 i liczyc dalej
24 paź 09:56