trygonometria
joshi: Wyznacz największa liczbę ujemną spełniającą równanie
cosx−sinxtgx=1
cosx−sinx sinxcosx=1
cosx(1−sin2x)=1
cosx=1
sin2x=1
sinx=1
zeby wyznaczyc największa liczbę ujemną musze to odczytac z wykresu czy obliczyc z własności
cos i sin
?
23 paź 15:12
ICSP: Nie widzę ustalonej dziedziny .
| | 1 − cos2x | |
cosx − |
| = 1 // *cosx |
| | cosx | |
cos
2x − 1 + cos
2x = cosx
2cos
2x − cosx − 1 = 0
t = cosx gdzie t ∊ [−1 ; 1] \{0}
2t
2 − t − 1 = 0
Dalej już prosto
23 paź 15:16
Saizou : | | sinx | | π | |
cosx−sinx* |
| =1 /*cosx x≠ |
| +kπ ,k∊C |
| | cosx | | 2 | |
cos
2x−sin
2x=cosx
cos
2x−(1−cos
2x)=cosx
cos
2x−1+cos
2x=cosx
2cos
2x−cosx−1=0 cosx=t , t∊<−1:1>
2t
2−t−1=0
Δ=1+8=9
√Δ=3
i dokończ
23 paź 15:17
23 paź 15:23
joshi: wlasnie w tym sens ze nie ogarniam jak odczytac z tych wykresow ta najwieksza liczbe ujemna
23 paź 15:25
joshi: dla cosx=1 x=−π ?
23 paź 15:27
joshi: nie la cosx=1 x=−2π a dla cox=−1/2 bd x=−π3?
23 paź 15:37
joshi: moglby mi ktos pomoc?
23 paź 15:39
ICSP: Zaufamy rozwiazaniom
Saizou
| | 2π | | 2π | |
x = 2kπ v x = |
| + 2kπ v x = − |
| + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
dla k = 0
| | 2 | | 2 | |
x = 0 v x = |
| π v x = − |
| π |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
Teraz już widać ze największym rozwiązaniem ujemnym jest x = − |
| π |
| | 3 | |
23 paź 15:41