Wartość bezwzględna
pierwiastek: Proszę o rozpisanie etapowo jak sie robi takie zadanie:
W zależności od parametru m podaj liczbę rozwiązań 3|x|−2=m+1
23 paź 16:53
MQ: 3|x|−2=m+1 ⇒ 3|x|=m+1+2=m+3
m+3<0 brak rozwiązań
m+3=0 jedno rozwiązanie
m+3>0 dwa rozwiązania
23 paź 17:09
pierwiastek: a jak mam 3|x| to rysuję najpierw wykres |x| i go poszerzam 3 razy ?
23 paź 19:14
PW: Rysujesz 3x, a potem |3x|, bo to to samo co 3|x|.
Takie "poszerzam go 3 razy" to przekształcenie nazywane fachowo ...
23 paź 19:26