Stereometria
DeDee: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi bocznej b, jeżeli wiadomo, że
kąt dwuścienny pomiędzy dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi ma miarę 2α
23 paź 21:32
dero2005:

dane: b, 2α
d = a
√2
(a
√2)
2 = 2h
2 − 2h
2cos2α
a =
H =
√b2 − (a√22)2 =
23 paź 21:45
DeDee: dziwnie mi to wychodzi jak wyliczam a

bo jest że a
√2/sinα=2h
czyli 2a
2=(2a
2/sin
α)−(2a
2/sin
α)*cosα
i jak z tego a wyliczyć?
23 paź 22:02
DeDee: Poza tym mamy podane b i kąt
23 paź 22:05
dero2005:
h
t − wysokość trójkąta niebieskiego
(
d2)
2 = b
2 − H
2
(
a√22)
2 = b
2 − H
2
a
2 = 4(b
2 − H
2)
24 paź 07:07