Naszkicuj wykres funkcji
wajdzik:

Naszkicuj wykres funkcji określonej wzorem f(x)=2sinx−|sinx| dla x∊<−2π,2π>.
{sinx , dla sinx≥0
{3sinx , dla sinx<0
23 paź 18:59
wajdzik: | | |f(x)| | |
To się powinno jako tako zgadzać ale mam problem, jak narysować funkcję g(x)= |
| |
| | f(x) | |
dla x∊<−2π,2π>
23 paź 19:00
Hajtowy: A uczyli jak rysować
f(|x|) , |f(x)|, f(x) ?
23 paź 19:01
wajdzik: uczyli ale nie za bardzo pamiętam, dobra, to ja coś wykombinuję a Ty to sprawdź
23 paź 19:08
wajdzik: raczej bardziej mam problemem z tym:
mam to teraz rozdzielić na dwa przypadki..?
23 paź 19:09
wajdzik:
23 paź 19:29
Lorak: tak, będą dwa przypadki.
23 paź 19:35
wajdzik:
g(x)= 2sinx, gdy sinx≥0
−2sinx, gdy sinx<0
zgadza się?
23 paź 19:40
MQ: | | |f(x)| | |
g(x)= |
| =sgn(f(x)) poza punktami gdzie f(x)=0 |
| | f(x) | |
dla wyjaśnienia:
sgn(x)=1 dla x>0
= −1 dla x<0
w zasadzie 1 powinno być dla ≥0, ale w naszym przypadku, ze względu na dzielenie, jesteśmy poza
dziedziną.
23 paź 19:42
wajdzik:

mam nadzieję, że jest ok
23 paź 19:43
Lorak: post 19:40, źle
wajdzik
3sinx się skrócą przecież
23 paź 19:45
Mila:
| | 2*|sinx| | |
g(x)= |
| i sinx≠0 |
| | sinx | |
1) |sinx|=sinx dla sinx>0 ⇔x∊(0,π)U(−2π,π)
wtedy:
2) |sinx|=−sinx dla sinx<0⇔dla x∊(π,2π)U(−π,0)
Wtedy:
23 paź 19:47
wajdzik:

czyli będzie bez sinusów? jak to

? czyli wyjdzie coś takiego:
23 paź 19:49
wajdzik: rozumiem! dzięki wielkie
23 paź 19:49
Mila: To pięknie.

Zapomniałeś o kółeczkach pustych na końcach gałązek.
23 paź 19:52