proszę o pomoc
aaa: tg2α= −2,5
jak obliczyć α w stopniach

?
23 paź 16:47
Nienor: Za pomocą kalkulatora.
23 paź 16:50
aaa: a troche jasniej?
23 paź 16:51
aaa: ktos podpowie
23 paź 16:56
matyk: przy użyciu funkcji arctg(−2,5)=2α
23 paź 17:03
Nienor: Warto też zwrócić uwagę czy kalkulator liczy w stopniach, czy radianach. Mi wyszło:2α≈68,2
23 paź 17:09
daras: ale 0,2 stopnia czyli 12'
23 paź 18:00
AS:
tg(2*α) = −2.5 => −tg(2*α) = 2.5 => tg(180o − 2*α) = 2.5
180o − 2*α = wartość odczytana z tablicy dla tgx = 2.5
23 paź 18:05
ab: to wychodzi cos innego
23 paź 18:56
AS:
jeżeli tg(x) = 2.5 to x = 68.1986o + n*180o
2*α = 180 − 68.1986o + n*180o
α = 55.9007o + n*90o , n ∊ C
inaczej być nie może
23 paź 19:04
a: co to jest n
24 paź 14:50