matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 678,
677
,
676
,
675
,
674
,
673
,
672
,
671
, ...,
całe
Zadania
Odp.
7
Sławek.:
Witam!
3
mgx:
Wyznacz zbiór :
5
PuRa:
Całka:
9
Madziaa:
:::rysunek::: AAAAAA Pomocy bo nie wiem jak sie za to zabrać ...
Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych
6
jak to zrobić?:
hej, mam jedno pytanie: czemu w tym zadaniu:
1
POMOŻECIE?:
wykres funkcji f(x) = 3
x
+a przechodzi przez punkt P(2,1) dla: a) a= −8
3
norbert1112:
jak wyznaczyć z tego dziedzinę i podać w najprostszej postaci?
2
123:
:::rysunek::: trójkąt ABC jest trójkątem prostokątnym o kącie prostym przy wierzchołku C. Oblicz miary kątów
3
Paul:
Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 12 i 16 obraca się dookoła przeciwprostokątnej. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość otrzymanej bryły.
4
magda:
Oblicz wartości wyrażenia U{cos60}/{1+sin60}+U{1}/{tg30}
0
olga:
Boki trójkąta prostokątnego o kątach ostrych α i β mają długości: 5, 12, 13. a)Jaką wartość przyjmie wyrażenie |sinα − cosα| , jeżeli α jest najmniejszym kątem w tym
5
Martowy:
log
2
(4
x
+ 4) = log
2
(2
x
+
1
+ 3)
1
P:
Wykaż , że dla x∊<−2,3/2> zachodzi nierówność |x+2|−|2x−3|=3x−1
2
Misiek:
Cene towaru obniżono o 60% a nastepnie podniesiono o x %. Wyznacz x jesli w ten sposob otrzymano cene z przed obnizki
4
TMK:
1.Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Długość krawędzi podstawy ostrosłupa jest równa a, krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny jego podstawy pod kątem α. Ostrosłup przecięto
3
iwa:
α jest katem ostrym i tg α=2. Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych tego kąta. Proszę o pomoc.
2
Viora:
W ciągu o nieparzystej liczbie wyrazów, suma wyrazów stojących na miejscach nieparzystych jest równa 44, a suma pozostałych to 33. Znajdź wyraz środkowy i liczbę wyrazów tego ciągu.
1
berry:
Pomoże ktoś z zadaniami ; (
4
Gizmulek:
Oblicz:
6
Ola:
zbiorem rozwiazan nierownosci −2x
2
<x
3
Bolka:
jak wyznaczyc z tego pierwiastki, bo wychodza mi strasznie glupoty. wiem, ze sie przyrownuje to co w nawiasach do zera
6
Madzia:
Mógłby mi ktoś pomóc i wytłumaczyć jak to rozwiązać?
(x
2
−3xy+7y
2
)(x
2
+5y
2
)= ?
23
Sebastian:
Logika i teoria mnogości
3
Thor:
Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m
3
TMK:
Wyznacz dziedzinę f(x)=
√
log
1
2
x−1
9−x
2
1
+++:
podane liczby zespolone zapisać w postaci trygonometrycznej:
2
justyna:
2x−6
Dane jest wyrażenie wymierne W(x)=
. Oblicz wartość tego wyrażenia dla x=
√
3
−2
x+2
8
zad:
1+sinx
∫
dx
x
3
7
???:
Jak mam to obliczyć
8
Bart:
Ile wynosi wyrazene llxl+1l dla x<0
?
0
eva:
Cześć. Byłabym wdzięczna,gdyby ktoś pomógł mi w rozwiązaniu równania kwadratowego z liczbami
0
Pezecina:
Pewna firma ma dwa oddziały , I i II. Średnia płaca w oddziale I wynosi 2700zł, w oddziale II 3300zł.Oblicz średnią płacę w obu oddziałach razem,jeżeli:
0
Zdesperowna:(:
wskaż na rysunku poniżej trzy pary odcinków równej długości wiedząc,że proste AC,EC I BD są styczne do okręgu odpowiednio w punktach A,E,F.
1
grzechu:
z góry dziekuję
1
MATMA:
:::rysunek::: Odcinki AB i CD są równoległe. Długość odcinka OA jest równa :
6
MS:
Oblicz pochodną funkcji
f(x)=(2x
3
− 6x + 1)(x
5
− 2x)
na dwa sposoby. Sposób I. Najpierw przekształć wzór, wykonując mnożenie.
18
Anula:
Dla kąta ostrego α <45 fałszywą nierównością jest: A.sin α <cos α
12
Jak to spr?:
funkcja f(x)= −(x−2)
2
+b nie ma miejsc zerowych dla: a) b=0
0
eternity:
Witam,
2
helpas:
W urnie znajduje się n kul. Wśród nich 5 kul jest zielonych. Wyjęto losowo dwie kule. Wyznacz n , tak, aby prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul zielonych było mniejsze od 2/11
3
BWNM:
Równanie x
3
−2x
2
+3x−6=0 a) nie ma rozwiązań
2
Kaśka:
Ciąg arytmetyczny ma 10 wyrazów. Suma wyrazów o numerach parzystych jest równa 50. Suma wyrazów o numerach nieparzystych jest równa 35. Oblicz pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu.
4
Gizmulek:
11
√
27
11
√
9
1
end:
Podaj nazwy systematyczne nastepujących związków:
3
Kinia:
Witam! Byłabym wdzięczna za pomoc z zadaniem:
−2x+10
Naszkicuj wykres funkcji f(x) =
. Podaj dziedzinę, zbiór wartości, miejsca
x−3
zerowe, przedziały monotoniczności funkcji. Podaj równania asymptot wykresu funkcji. Odczytaj
1
lunk:
:::rysunek::: W kole poprowadzono średnicę AB i cięciwę CD, które przecięły się w punkcie E (rysunek).
11
matma:
W trójkącie ostrokątnym dane są: a = 2 cm, b = 1 cm, sinα=2
√
2
/3 . Oblicz c.
9
paweł:
Co prawda nie matma ale może ktoś tutaj będzie wiedział o co chodzi: wypisz z testu dwa przykłady sformułowań budujacych spójność między akapitami ?
3
Monia:
Proszę o dokładne rozwiązanie zadań wraz z wynikami
10
mikołaj:
Jak obliczyć coś takiego działając na liczbach zespolonych? 3x+yi−6+5i=0
1
??????:
zbiorem rozwiązań nierówności x
2
< bądź równe 3 jest: a) (−
∞
;
√
3
>
1
szynia:
Uprzejmie proszę o pomoc
4
Anula:
w jednym zadaniu wyszło mi cosα+1/ sinα(1+cosα) jeżeli cosα+1 skrócił by się z licznikiem (1+cosα) to czemu wynik jest 1/sinα a nie samo sinα
?
16
Pomożecie ??:
5−x
ile rozwiązań ma równanie :
=0
x
2
−5
9
zad:
dx
Moge zlozyc calke ∫
na (dx/x+2)
2
+11?
x
2
−4x+13
0
Anula:
w jednym zadaniu wyszło mi cosα+1/ sinα(1+cosα) jeżeli cosα+1 skrócił by się z licznikiem (1+cosα) to czemu wynik jest 1/sinα a nie samo sinα ?
6
Andrzej:
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej kuli wpisanej w walec, którego przekrój osiowy ma obwód równy 24
√
3
13
Ani:
f. kwadratowa w postaci kanoniczej f(x)=a(x+1)
2
−4,5 . Jak można obliczyc współczynnik a? Prosze o pomoc.
5
weroniiiiiiiiiiiiiiiiiiiii:
skroc ulamki podaj konieczne zalozenia a)36+3x−3x²/x²+6x+9
1
ilona:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego oto zadania: Słowenia miała w 2005 roku 38 000 kg złota. Każdego roku zuzywano 2/5 posiadanych zasobów złota
0
Kazio:
Podstawą ostrosłupa ABCS o objętości 3
√
3
cm
3
jest trójkąt równoboczny ABC. Sciany ABS i ACS są prostopadłe do płaszczyzny podstawy. Wiadomo, że |AS| : |AB|= 3:2. Wyznacz kąt nachylenia
10
Mac.:
Witam, mam problem z takim zadankiem. W trapezie ABCD, AB || DC, przekątne przecinają się w punkcie E. Wiedząc, że |AB| = 3|DC| oraz
2
Vader :
1.Dany jest trójkąt równoramienny o podstawie 10cm.Oblicz jego wysokość wiedząc że bok jest o 1cm krótszy od wysokości.
0
maja:
,,ejendi" jesteś?
2
prosze o pomoc !!!!!:
1Napisz równanie prostej prostopadlej do prostej 2x−3y+5=0 przechodzacej przez punkt A(−1,−3) 2napisz równanie prostej równoległej do prostej −x + 4y −1=0 przechodzacej przez punkt B(4,−1)
5
Anula:
Po uproszczeniu wyrażenia sinα−sinαcos
2
α otrzymujemy
Prosze o wytłumaczenie
1
Jano:
1
x
Wyznacz dziedzinę funkcji: f(x)=
+
√
3x − 6
x−10
2
Patryk:
drugi wyraz ciągu geo. jest większy od a
1
o 0,3 a trzeci o 1,8 oblicz a
1
i q
4
JAK TO OBL.??:
przedział <−4;&) jest zbiorem wartości funkcji: a) y= x
2
−4
6
mark:
:::rysunek::: Mam 2 zadania z geometrii. Nie bardzo mam pomysł jak się za każde zabrać. Obydwa na dowodzenie
1
Daniel:
:::rysunek::: Obliczyc H z pitagorasa.
2
mat.:
Ciągi o dodatnich wyrazach a
n
i b
n
są geometryczne. Uzasadnij że ciąg c
n
taki że c
n
=
√
a
n
b
n
dla każdej liczby całkowitej dodatniej n również jest geometryczny.
3
Sonia:
Hej, mam taki problem z zadaniem, prosze o pomoc.
7
AL:
większa od 1 jest liczba: a) 0,01
2
*10
3
2
ilona:
znajdź ogólny wzór na n−tą potęgę macierzy A=1−1 dla n=1, n=2, n=3 itd. Bardzo prosze o pomoc. 0 1
5
90 KUBA :):
na podstawie definicji zbadaj monotonicznośc funkcji:
0
???:
⎧
−2x +5 dla x<bądź równy2
funkcja f(x) =
⎨
⎩
x−2 dla x>2
1
Maciej:
1. Funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe : −4 oraz 2 i można je opisać wzorem mającym postać f(x)=ax
2
+x−4, a jest nie może równać się zero. Wykaż, że najmniejszą wartością funkcji
0
Daniel:
:::rysunek::: Liczymy z pitagorasa:
1
???:
Oblicz
0
kleo:
⎧
ax+2 dla x<−2
wyznaczyć wartość a i b, tak aby funkcja f(x) =
⎨
x
2
dla −2≤x≤2
⎩
sinbx dla x>2
była ciągla w R.
4
pytanie:
3
lim
sin(2x+π) czy, ktoś mógłby pomóc
?
x
2
x−>
∞
0
ilona:
Bardzo prosze o pomoc w tym zadaniu: Wygrana w toto lotku daje ci , do wyboru albo 800 000 zł dziś albo 42 000zł na poczatku każdego
0
Kaśka:
Przedsiębiorca kupuje batoniki za 2 zł za szt, a sprzedaje je po 3 zł, zestawienie sprzedaży batoników w ciągu 31 dni podano w tabeli:
12
Kaśka:
Punkt S jest punktem przecięcia się przekątnych trapezu ABCD. Pole trójkąta ABS jest równe 9, natomiast pole trójkąta CDS wynosi 4. Oblicz pole trapezu ABCD, wiedząc, że jego wysokość
1
weroniiiiiiiiiiiiiiiiiiiii:
skroc ulamki podaj koniecznje zalozenia: a)36+3x−3x²/x²+6x+9
0
piotr:
Na wykonanie szkieletu modelu czworościanu foremnego zużyto kawałek drutu o długości 24cm.Oblicz ile papieru potrzeba na oklejenie tego modelu?
2
Domiś:
zadanie z wielomianów..
3
Anula:
Dla kąta ostrego α<45stopni fałszywą nierównością jest: sinα<cosα , tgα<1 , cosα<sinα , sinα<1 Kompletnie tego nie rozumiem jak podstawiłam z tabelki to wartości wyszly mi takie same więc
2
Paulina:
Zad.1 Dany jest ciąg geometryczny o wyrazie ogólnym a
n
=−3n−5.Suma dwóch początkowych wyrazów tego ciągu jest równa.
1
Paulina:
Liczby (log
4
2, log
4
x, log
4
32) tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny.Liczba x jest równa.
0
ilona:
Kowalski planuje zakup x akcji społki A oraz y akcji spółki B. Dziś 1 akcja spólki A kosztuje 150 zł zaś 1 akcja spółki B kosztuje 225 zł. Dywidendy wynoszą odpowiednio 10 zł oraz 12 zł.
1
Hary:
z tali 52 kart wyciągamy 2 karty. Oblicz prawdopodobieństwo. że jedna karta jest treflem
7
???Pomożecie??:
Liczba a jest większa od liczby b o 25%. Wtedy liczba b jest mniejsza od liczby a o:
1
prosze o pomoc !!!!!:
napisz równanie prostej prostopadlej do prostej 2x−3y+5=0 przechodzacej przez punkt A(−1,−3)
0
agata:
W równoległoboku ABCD dwusieczna DE kąta rozwartego ADC i prosta BC wyznaczają dwa kąty przyległe, których miary pozostają w stosunku 2 : 3. Oblicz miary kątów równoległoboku ABCD.
4
Anula:
dla pewnego kata ostrego alfa mamy sin alfa+ cos alfa = √2 Wtedy sin alfa* cos alfa rowna sie czemu to się podnosi do kwadratu? wyszło tak: (sinα+cosα)2=(√2)2
0
Anka:
Czy ∡α i ∡β mogą być kątami przyległymi, jeśli: a) α − β = 72 stopnie oraz α = 4β
0
Anula:
Dla kąta ostrego α<45stopni fałszywą nierównością jest: sinα<cosα , tgα<1 , cosα<sinα , sinα<1 Kompletnie tego nie rozumiem jak podstawiłam z
0
Nata:
Zaznacz kąt między ścianą boczną a podstawą ostrosłupa prawidłowego czworokątnego. Wyznacz miarę tego kąta wiedząc , że krawędź boczna ma 4
√
5
, a krawędź podstawy 8.
1
Kinia:
Pomożecie mi rozwiązać zadanie? będę bardzo wdzięczna. Obejmuje ono dział funkcji wymiernych: Z miejscowości A do miejscowości B odległej od miejscowości A o 400 km wyruszył samochód
2
danceintermediate:
Witam , prosiłbym o pomoc z tym zadaniem , nie mam pojęcia jak go zrobić
1
Olaa:
Pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego o boku 5 wynosi ?
1
Bart:
x
2
+36
Ile rozwiązan ma równanie
=0
x−6
5
Bolka:
ciągle mi źle wychodzi choć myślę, że rozwiązujje dobrze
0
Piotruś:
Na wykonanie szkieletu modelu czworościanu foremnego zużyto kawałek drutu o długości 24cm.Oblicz ile papieru potrzeba na oklejenie tego modelu?
3
Martyna:
Wykres funkcji typu f(x)=log
a
(bx+c) ma asymptotę o równaniu x=−10 i przecina osie układu współrzędnych w punktach (5,0) i (0,−1). Oblicz a,b i c.
2
Asia:
Sztabka złota ma kształt graniastosłupa prostego, którego podstawą jest trapez o polu 20cm
2
. Masa sztabki jest równa 6080 g, przyjmijmy, że gęstość złota jest równa 19g/cm.Wtedy sztabka
2
Paweł:
do pojemnika z wodą w kształcie graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy 4cm wpadła kostka sześcienna. Poziom wody w pojemniku podniósł się o 2cm ( a wynosił 10cm ) Oblicz
0
Anula:
dla pewnego kata ostrego alfa mamy sin alfa+ cos alfa = √2 Wtedy sin alfa* cos alfa rowna sie czemu to się podnosi do kwadratu? wyszło tak: (sinα+cosα)2=(√2)2
2
Martyna:
:::rysunek::: Oblicz długość odcinka x.
1
Kasia:
witam, mam pytanie.
0
grzechu:
oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych które a) są mniejsze od 100 i których reszta z dzielenia przez 5 jest równa 1
5
Czesiu:
Znacie może sposoby na szybkie liczenie całek przez podstawanie i części żeby nie rysować tych kresek
?
0
Anula:
dla pewnego kata ostrego alfa mamy sin alfa+ cos alfa = √2 Wtedy sin alfa* cos alfa rowna sie czemu to się podnosi do kwadratu
?
0
grzechu:
PROSZĘ O POMOC ! NICK GRZESIU
wcześniej
1
Magda:
porównaj wartości odsetek uzyskanych od kwoty 2000zł ulokowanej na 2 lata w banku A i B. Oba banki oferują oprocentowanie 8% w skali roku oraz;
3
ollka17:
Jaki tu sprowadzić do wspólnego mianownika
1
Krystian:
mam takie zadanie z liczb zespolonych: z ̅z + 3(z+ ̅z)=7
3
Czesiu:
Poproszę linka do pdf'a z całkami pierwsza litera autora to K... dalej nie pamiętam
2
Caroline :
Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Jakie są dlugości przyprostokątnych jeżeli przeciwprostokątna ma długość 10?
8
Jolaaa:
Objętośc graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawedzi podstawy 6 i wysokosci 4 wynosi : a) 36√3 b) 36√2 c) 38√3 d) 40√3
0
Caroline :
Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Jakie są dlugości przyprostokątnych jeżeli przeciwprostokątna ma długość 10?
2
Jolaaa:
Jecek nalał wode do 4/5 wysokosci akwarium . Akwarium ma wymiary podstawy 60 cm na 30 cm i wysokosci 50 cm . Ile litrow wody nalal ? a) 72 l b) 64 l c) 82 l d) 90 l
5
justyna:
x
Wyznacz dziedzinę f(x)=
x
2
−16
2
pomoc:
Jak obliczyć −> ∫sin(2x+1)dx
0
Hary:
pomóżcie plis Z talii 52 kart losujemy cztery karty. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania a) kart tego samego koloru
2
Tifi:
Narysuj wykres y=x*|x−4| Proszę o wytłumaczenie jak mam narysować wykres.
1
mat.:
Pytanie: Czy wzor na n−ty wyraz ciagu i wzor ogolny ciagu to to samo ?
7
loekpo:
zapisz wyrażenie |x−3| − |2+x| − 2x w najprostszej postaci wiedząc,że x∊(−2,3)
1
Jolaaa:
wyliczenia prosze
Jolaaa: Jecek nalał wode do 4/5 wysokosci akwarium . Akwarium ma wymiary podstawy 60 cm na 30
1
ddclike:
marzena otrzymała bilet do teatru. numer krzesła zapisany na bilecie jest liczbą o różnych cyfrach .
2
Daniel:
:::rysunek::: Jak widzimy kąty na zielono nie są rowne, dlatego jest to zły trojkat, powinien byc
3
Sonia:
Jeszcze jedno dziwne zadanie z prawdopodobienstwa. Rowniez prosze o pomoc
4
matołek:
Do worka wrzucono 50 losow w tym 15 wygrywających. Wyciagamy 3 losy. Jakie jest prawdopodobieństwo, ze co najmniej jeden los bedzie wygrywajacy?
6
TERCIACZEK:
TERCIACZEK: wyznacz liczbe m, tak aby proste o rownaniach y=(2m−1)x i y(5−m)x+7 BYŁY ROWNOLEGŁE
0
Krystian:
zadanie z liczb zespolonych
0
Krystian:
mam do rozwiązania zadanie z liczb zespolonych: z* ̅z +3(z+ ̅z)=7
9
Millenium:
Danych jest 5 pudełek ponumerowanych liczbami od 1 do 5. W każdym pudełku znajduje się 20 kul ponumerowanych liczbami od 1 do 20. Z każdego pudełka wybieramy jedną kulę. Oblicz
7
bar80:
w ciągu arytmetycznym o nieparzystej liczbie wyrazów suma wyrazów stojących na nieparzystych miejscach jest równa 44, a suma wyrazów stojąca na parzystych miejscach jest równa 33. znajdź
0
matołek:
Wyznacz srednia arytmetyczna, modę i medialna oraz odchylenie standardowe Liczba osob/ 0, / 3, / 9, / 5, / 1, / 2, /
4
Kamil:
Krawedz podstawy ostroslupa prawidlowego czworokatnego ma dlugosc 5cm, a pole sciany boczne tego ostroslupa jest rowne 10cm2. Oblicz kosinus kata , jaki tworzy sciana boczna ostroslupa z
5
Julia:
Krawedz podstawy ostroslupa prawidlowego czworokatnego ma dlugosc v6, krawedz boczna dlugosc 2v3 i jest nachylona do plaszczyzny podstawy ostroslupa pod katem alfa. znajdz miare kata
6
nokia:
czy jeśli liczba x jest liczbą pierwszą, to czy
3
√
x
może być liczbą wymierną?
6
ewa:
Mediana danych przedstawionych w tabeli liczebności jest równa: wartość: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
9
Basia:
Artur z miasta Neptuna
6
justyna:
Oblicz sumę pięćdziesięciu wyrazów ciągu arytmetycznego, w którym a
1
=4 a
3
=8.
6
Daniel:
wysokosc ostroslupa prawidlowego czworokatnego ma dlugosc 6cm i towrzy z krawedzia boczna kat o mierze 30 stopni. Oblicz objetosc tego ostroslupa.
5
Dzej Dzje :
Rozwiąż równania:
2
ewa:
Wyznacz różnice r ciągu arytmetycznego mając dane: a)a1= −12, a34=65
1
Kasia:
Krawedz boczna ostroslupa prawidlowego czworokatnego, ktorego wysokosc ma dlugosc 15, jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem o mierze 32 stopnie. Oblicz objetosc tego
4
mark:
:::rysunek::: Muszę udowodnić tezę: |AC| = |CE|
4
justyna:
(x+3)(x
2
−4)
Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci W=
x
2
+x−6
3
Daniel:
:::rysunek::: F− ogniskowa 9,8cm od soczewki
53
Basiek:
Rumpek
dziś czwartek.
1
Emila:
Dane są punkty A(0; 8
1
3
) i B(0; 2
1
3
). Wyznacz na prosyej k: y=3x+13 punkt C, tak aby |AC|=|BC|. Dla wyznaczonego C :
5
niewielka:
W poniedzialek mam sprawdzian, a mam problem z paroma zadaniami z ciągów, nie mam już nawet cierpliwości próbować poraz n−ty, bo nie wychodzi mi, albo wysiadam na początku
23
Agacirkaaaa:
3ab+b 4a do kwadratu+9y do kwdratu
4
Kasia:
Na szesciennej kostce do gry cztery scianki sa pomalowane na czerwono, a dwie pozostale − na bialo. Rzucamy dwukrotnie kostka do gry. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia,ze za drugim
9
justyna:
2x+5
3x−7
Wykonaj działania
+
x−4
5−x
1
ewa:
wyznacz pierwszy wyraz a1 ciągu arytmetycznego,mając dane: a)a7=37 ,r=5,5
5
Michał:
Witam. Czy ktoś z Was umiałby zrobić to zadanie?
12
justyna:
Dany jest ciąg geometryczny o wyrazie ogólnym: a
n
= −
5
2
n
. Oblicz iloraz ciągu
5
Kamil :):
Wykaż tożsamości :
8
Patryk:
Pytanie
3
Pomożcie :
1. Ile boków ma wielokąt wypukły, jeśli suma kątów w tym wielokącie wynosi 1440. 2. Ile wierzchołków posiada wielokąt wypukły, który ma 5 razy więcej przekątnych niż boków.
2
tomq:
Danych jest 5 pudełek ponumerowanych liczbami od 1 do 5. W każdym pudełku znajduje się 20 kul ponumerowanych liczbami od 1 do 20. Z każdego pudełka wybieramy jedną kulę. Oblicz
10
michał:
Liczby zespolone. Czy dobrze obliczyłem ? (−i)
−1
=1
2
Zadanko:
1. W trójkącie prostokątnym spodek wysokości, poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego podzielił przeciwprostokątną na odcinki długości:
√
6
i 9
√
6
. Oblicz
4
Martyna:
:::rysunek::: Oblicz długość przekątnej BD.
1
Kozaaa! :
♥ . W trapezie równoramiennym kąt ostry przy podstawie ma miarę 45 stopni, a długość ramienia
1
V.Abel:
4*3
1/2x
=3
1/x
+27 jak to zrobić ? ? ?
5
Kamil :):
Wykaż tożsamości:
1
boso przez swiat:
Podaj ilustrację graficzną rozwiązania równania: 2log
2
y
x−3log
y
x=−1
2
ewa:
wyznacz liczbę n wyrazów ciągu arytmetycznego wiedząc że: a)a1=2,3 ,an=48,8 ,r=3,1
6
emi~:
czym różni się w tworzeniu funkcja fIxI od IfxI
5
12345:
wylicz x wiedząc ,że stanowi 30% liczby 60
11
norbert1112:
a jak mam postąpić w tym przykładzie?
x
2
+ 27
x + 3
2
Agacirkaaaa:
przepraszam ale jak używać znaków typu do kwadratu i postawić kreskę ułamkową? Nie moge sobie z tym poradzić a co dopiero z zadaniemm
prooosze o pomoc...
7
Alicja:
Uzasadnij że obwód czworokąta jest większy od podwojonej długości jego przekątnej. Jak to sformułować?!
4
paula:
W równoległoboku ABCD dane są: → AB = [6;−3], → BC = [0; 5], zaś środkiem boku AB jest punkt S = (1, −0,5)
16
Pszczółka:
Wyznacz liczbę x (x>0),gdy:
7
Alicja:
W równoległoboku PQRS: |kąt PQS|=49*, |kąt PRS|=41* i |PQ|= 27 dm. Oblicz długość boku QR.
9
magdaa1:
Proszę o pomoc w zrobieniu 1 zadania tekstowego
Równania wymierne
1
ewa:
znajdź trzynasty wyraz ciągu arytmetycznego, jeśli: a)a1= 10, r= −2
0
eternity:
Witam, czy ktos pomoglby mi zrozumiec istote ukladow rownan liniowyc z parametrem ? Rozwiazal mi to kolega. To jego rozwiazania. Niestety nie ma czasu mi tego wytlumaczyc. Niby
4
Martyna:
:::rysunek::: Oblicz miarę kąta α
1
Kozaaa! :
Ważneee! Uratujcie moje zycie
1
Jano:
Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie dodatniej x liczbę log x. Oblicz 2f(
√
5
) + f(200).
31
ola:
Dany jest ciąg geometryczny w którym a
6
= 12 i a
12
= 26. Oblicz dł. przekątnej sześcianu wiedząc że Pc=64 cm.
31
Kasia:
Witam
1
Grander:
Jak będzie z takim przykładem czy osad się wytrąci
2
?:
pytanie
1
Ula:
Powiedzcie jak napisać Logarytmy ? Co napisać, żeby powstał wzór log.. ?
2
mala:
W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna ma długość 2
√
13
, i tg alfa =
2
3
, gdzie alfa jest jednym z kató tego trójkąta. Oblicz pole trójkąta.
1
boso przez swiat:
Podaj ilustrację graficzną rozwiązania równania: 2log
2
y
x−3log
y
x=−1
5
liczba m jest liczba calkowita:
http://speedy.sh/fDQZP/liczba-m.jpg
3
Monia:
Zamien liczbe na procent . a)21
2
luck:
Wiem,że można skorzystać z tego,że ℯ
0
=1
6
boso przez swiat:
a) Znajdź wzór funkcji logarytmicznej, do której wykresu należy punkt A(2,−1) b) Oblicz brakujące współrzędne punktów B(2
3
√
4
, b), C(c,−3) tak, aby należały one do
archiwum 678,
677
,
676
,
675
,
674