liczby zespolone
mikołaj: Jak obliczyć coś takiego działając na liczbach zespolonych?
3x+yi−6+5i=0
18 mar 13:48
pomagacz:
niewiadome na lewo, liczby na prawo:
3x + yi − 6 + 5i = 0
3x + yi = 6 − 5i
porównujesz ze sobą część Re i Im
3x = 6
x = 2
yi = −5i
y = −5
18 mar 13:51
mikołaj: czyli x=2 i y=−5 są już wynikami z=2 v z=−5?
18 mar 13:56
pomagacz: czyli:
z = x + yi
z = 2 − 5i
18 mar 14:14
mikołaj: a jeżeli mam takie równanie
−2y2+4xyi+8yi=0
18 mar 14:20
mikołaj: to
−2y2=0 ⋀4xi+8yi=0
y=0
18 mar 14:27
pomagacz:
−2y2 + 4xyi + 8yi = 0
2y2 * i2 + 4yi(x + 2) = 0 ⇒ i2 = −1, √−1 = i
2(yi)2 = −4yi(x + 2) || :2yi
yi = −2x − 4
yi + 2x = − 4
yi = 0
y = 0
2x = −4
x = −2
z = −2
18 mar 14:35
mikołaj: dzięki wielkie
mam jeszcze ostatni przykład bardzo będę wdzięczny jeśli mi pomożesz
x−xi−yi+y+i=0
18 mar 14:45
pomagacz:
tak samo, teraz Ty pokaż jak uważałeś
18 mar 14:46
mikołaj: ok
x+y=xi+yi−i
x+y=i(x+y−1)
i nie wiem co dalej
18 mar 14:48
pomagacz:
x − xi − yi + y + i = 0
(1 − i)x + (1 − i)y + i = 0
(1 − i)x = −(1 − i)y − i
jedynie tak wyjdzie, żadnych rzeczywistych wyników
18 mar 15:04