Oblicz x (z odpowiedzi wynika że rówanie spełnia liczba 0)
Martowy: log2(4x + 4) = log2(2x+1 + 3)
18 mar 15:33
ICSP: D : x ∊ R
4x + 4 = 2x+1 + 3
22x − 2*(2x) + 1 = 0
(2x − 1)2 = 0
2x − 1 = 0
2x = 1
x = log2 1
x = 0
18 mar 15:35
Martowy: A przyklad 25−x = 12 − 2x
18 mar 16:53
18 mar 16:56
rumpek:
2
5 − x = 12 − 2
x
t = 2
x, t∊R
+
32 = 12t − t
2
t
2 − 12t + 32 = 0
Δ
t = 144 − 128 = 16 ⇒
√Δ = 4
1
o 4 = 2
x
2
2 = 2
x (x = 2)
2
o 8 = 2
x
2
3 = 2
x (x = 3)
odp: x = 2 ∨ x = 3
18 mar 16:59
Martowy: Dzięki, mam dzisiaj zaćmienie. −.−
18 mar 17:03