Bryły
Andrzej: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej kuli wpisanej w walec, którego przekrój osiowy ma
obwód równy 24√3
18 mar 14:13
Patryk: v=108π sprawdź co masz w odpowedzi ?
18 mar 14:17
Andrzej: nie mam odpowiedzi
18 mar 14:18
Patryk: v=108π√3
18 mar 14:19
Andrzej: jak do tego doszedłeś?
18 mar 14:24
Patryk: zaraz napisze
18 mar 14:29
Patryk: jeśli w walec wpiszemy kule to przekrój osiowy walca będzie kwadratem ( narysuj sobie to jeśli
nie widzisz tego)
więc obwód kwadratu jest równy
4a=24√3
a−bok kwadratu
wyliczsz z tego a
promien kuli to połowa a
nastepnie korzystasz ze wzorów
na v kuli i pc
18 mar 14:32