Witam! Byłabym wdzięczna za pomoc z zadaniem z funkcji wymiernych:
Kinia: Witam! Byłabym wdzięczna za pomoc z zadaniem:
| | −2x+10 | |
Naszkicuj wykres funkcji f(x) = |
| . Podaj dziedzinę, zbiór wartości, miejsca |
| | x−3 | |
zerowe, przedziały monotoniczności funkcji. Podaj równania asymptot wykresu funkcji. Odczytaj
z wykresu dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości większe od −4 ?
18 mar 11:44
Aga1: | | −2(x−3)+4 | | 4 | | 4 | |
f(x)= |
| =U}{−2(x−3)}{x−3}+ |
| = |
| −2 |
| | x−3 | | x−3 | | x−3 | |
| | a | |
f(x)= |
| +q Wektor przesunięcia w→=[p,q] |
| | x−p | |
w→=[3,−2]
I na tym bazuję
D=R−{p}, D=R−{3}
Asymptota pionowa x=p, x=3
ZW=R−{q}, Zw=R−{−2}
Asymptota pozioma y=−2
Dla a<0 funkcja jest rosnąca w przedziałach (−
∞,p>, <p,
∞)
a=−2<0 , f rośnie (−
∞, 3> oraz <3,
∞)
| | −2x+10 | |
Miejsca zerowe f(x)=0⇔ |
| =0⇔−2x+10=0⇔x=5 |
| | x−3 | |
wykonaj wykres i odczytaj z wykresu
18 mar 12:00
Kinia: nie rozumiem za bardzo początku tego rozwiązania....
18 mar 15:07
Aga1: | | −2(x−3) | | 4 | |
Tam powinien być ułamek = |
| + |
| |
| | x−3 | | x−3 | |
Jak umiesz dzielić wielomiany to może tak
(−2x+10):(x−3)=
−2
2x −6
−−−−−−−−
4
18 mar 15:28