Udowodnić tezę w trójkącie
mark:

Muszę udowodnić tezę: |AC| = |CE|
i nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
Będę bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki
17 mar 22:43
rumpek:
* zakładam, że |AE| jest dwusieczną
skoro masz udowodnić, że trójkąt ACE jest równoramienny (|AC| = |CE|) to wystarczy na podstawie
kątów

Tak jak masz na rysunku oznaczenia

. To teraz rozpatrzmy kąt |∡AEB| w trójkącie
ABE, ten kąt to po prostu: |∡AEB| = 180
− α − β = 180
o − (α + β). To teraz rozpatrzmy kąt
|∡AEC| w trójkącie ACE jest ten kąt równy |∡AEC| = α + β, ponieważ
https://matematykaszkolna.pl/strona/2886.html
To widzimy, że ma dwa katy takie same, więc boki podane w tezie są równe

c.n.u.
17 mar 22:46
Mila: Kąt AEC jest kątem zewnętrznym dla ΔAEB i w takim razie jest równy sumie kątów nieprzyległych
do niego , czyli α+β. I to już koniec.
17 mar 22:52
mark: Dzięki! Teraz wydaje się to oczywiste
17 mar 22:54
Ted:
zobacz czemu równa się ∡AEC ...−
17 mar 22:55