?
AL: większa od 1 jest liczba:
a) 0,012 *103
b)10−2 * 0,01
c) 0,001 : 100−1
d) 0,01−2 *10−2
18 mar 13:15
asdf: 0,1 * 0,1 = 0,01
10 * 10 * 10 = 1000
pasuje z odpowiedzią?
18 mar 13:19
Paul: a które z przykładów wyszło ci 10
18 mar 13:22
asdf: | | 1 | | 1 | | 1 | | 100 | | 1 | |
b) |
| : |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 1000 | | 100 | | 1000 | | 1 | | 10 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | 10000 | |
c)0,01−2 = (0, 01 * 0,01)−1 = |
| −1 = |
| = 10000 |
| | 10000 | | 1 | |
| 10000 | | 1 | | 10000 | | 100 | |
| : |
| = |
| * |
| = ............. > 0 |
| 1 | | 100 | | 1 | | 1 | |
18 mar 13:24
asdf: pierwszy post tyczy się do
a
d zrób sama bo ja czasu nie mam, elo
18 mar 13:25
pomagacz:
gdzie tam, po co utrudniacie sobie życie?
...
0.01 = 10−2
0.1 = 10−1
1 = 100
10 = 101
100 = 102
...
np. d)
(0.01)−2 * 10−2 = (10−2)−2 * 10−2 = 10(−2)*(−2)=4 * 10−2 = 104−2=2 =
100
18 mar 13:27
Paul: a dlaczego jest (10
−2)
−2 * 10
−2 
?
18 mar 13:34
pomagacz:
to looknij do mojej rozpiski [ 0.01 = 10−2 ]
(ab)c = abc
(ab)−c = a−bc
18 mar 13:49