Oblicz iloraz ciągu
justyna: Dany jest ciąg geometryczny o wyrazie ogólnym: an= − 52n. Oblicz iloraz ciągu
17 mar 21:23
Jolanta: q=?
17 mar 21:27
Jolanta: wzór na q
17 mar 21:30
justyna: mam odp A)
−12 b)
12 c) 2 d)−2 tylko nie wiem która dobra
17 mar 21:33
Jolanta: jak sie liczy q ?
17 mar 21:34
Jolanta: Zawalisz sprawdzian jak sie nie nauczysz podstawowych wzorów
3 6 12 24 jaki będzie nastepny wyraz ?
17 mar 21:37
justyna: 48
17 mar 21:38
Jolanta: | | 48 | | 12 | | 6 | | an+1 | |
pomnożyłas prze 2 i to jest właśnie q q= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 12 | | 6 | | 3 | | an | |
najpierw wyznaczasz a
n+1
| | 5 | |
an+1= |
| dasz rade skonczyć ? |
| | 2n+1 | |
17 mar 21:44
Jolanta:
| | an+1 | |
q= |
| =mam kłopot z zapisem to od razu mnoże przez odwrotnosc ułamka |
| | an | |
17 mar 21:53
justyna: | | 1 | |
to będzie − |
| ? Ciężko mi to rozwiązać. Tam było − 2 przez 2n |
| | 2 | |
17 mar 21:55
Jolanta: −podzielony przez − daje + q=U{1}[2}
17 mar 22:00
justyna: dzięki

mam trzy lata przerwy w nauce i ciężko sobie przypomnieć:( a pisze pracę kontrolną...
17 mar 22:07
justyna: Może byłabyś tak miła i pomogła mi jeszcze kilka zadań?
17 mar 22:10