Zadanie z kołem
lunk:

W kole poprowadzono średnicę AB i cięciwę CD, które przecięły się w punkcie E (rysunek).
a) wykaż że trójkąt EBD jest podobny do trójkąta ACE
b) wiedząc dodatkowo że pole trójkąta EBD jest 9 razy większe od pola trójkąta ACE oraz |AB|=24
cm
i |CD|=20 cm oblicz |AE| i |CE|
pigor: ... np. tak :
a)
∡BED=∡AEC − jako kąty wierzchołkowe i ∡BDC=∡CAE − jako kąty wpisane oparte na tym samym łuku
, to stąd i tw. o sumie kątów trójkąta :
ΔEBD ∼ ΔAEC (cecha kkk) ;
b)
niech
x=AE=? i
y=CE=? , to z warunków zadania i tw. o stosunku pól figur
podobnych masz np :
x20−y=
y24−x=
13 ⇒ 3x=20−y i 3y=24−x ⇔ y=20−3x i 3(20−3x)=24−x ⇔
8x=36 i y=20−3x ⇔ x=4,5 i y=6,5 , czyli
AE=4,5 i
CE=6,5 . ..