ostroslup
Daniel: wysokosc ostroslupa prawidlowego czworokatnego ma dlugosc 6cm i towrzy z krawedzia boczna kat o
mierze 30 stopni. Oblicz objetosc tego ostroslupa.
Bardzo prosze o pomoc i zilustrowanie tego abym mogl latwiej zrozumiec.
Dzieki z gory
17 mar 09:53
Daniel: HELP ME
17 mar 22:59
Eta:
a= ..................
17 mar 23:09
sla1:

y jest połową przekatnej podstawy, więc 2y=x
√2
| | 4√3 | |
x√2=4√3, x= |
| , x=2√6 |
| | √2 | |
| | 1 | | 1 | |
V= |
| *(2√6)2*6= |
| *4*6*6=48 |
| | 3 | | 3 | |
17 mar 23:11
Eta:
Ojj sorry źle przeczytałam treść zadania
zaraz poprawię rysunek
17 mar 23:12
Eta:
Ok

już
sla zaznaczył poprawny kąt
17 mar 23:13
sla1: piszę po przecinkach kolejne działania. U ETY źle zaznaczony kąt α
(wysokosc towrzy z krawedzia boczna kat o mierze 30 stopni)
17 mar 23:17