liczby pierwsze
nokia: czy jeśli liczba x jest liczbą pierwszą, to czy 3√x może być liczbą wymierną?
17 mar 23:03
Basia: x jest liczbą pierwszą ⇒ x∊C
niech
3√x∊W ⇔
3√x =
mn i m,n nie mają wspólnych dzielników ≠1 ⇔
| | m3 | | m*m*m | |
x = |
| = |
| i licznik i mianownik też nie mają wspólnych dzielników ≠1 ⇔ |
| | n3 | | n*n*n | |
1. n=1 i x=m
3 ⇒ x nie jest liczbą pierwszą
lub
| | m3 | |
2. n≠1 ⇒ x= |
| nie jest liczbą całkowitą ⇒ x nie jest liczbą pierwszą |
| | n3 | |
sprzeczność ⇒ ~[
3√x∊W ] ⇔
3√x∉W
17 mar 23:11
nokia: m i n mają jakieś wymagania co do zbioru, do którego należą?
17 mar 23:19
Basia:
m,n − dowolne liczby całkowite, które nie mają wspólnych dzielników ≠1
n≠0 oczywiście
(z definicji liczby wymiernej)
17 mar 23:22
nokia: A nie trzeba udowadniać jakichś lematów jeszcze, że gdy x=m3 to x nie może być liczbą pierwszą
i analogicznie na drugiego przypadku?
17 mar 23:23
Basia:
na litość boską; przecież liczba pierwsza dzieli się tylko przez 1 i przez siebie
a m
3 dzieli się przez m i przez m
2 więc nie jest liczbą pierwszą
| | m3 | |
jeżeli natomiast n≠1 ⇒ |
| jest nieskracalny czyli nawet liczbą całkowitą nie jest, a |
| | n3 | |
co dopiero pierwszą
17 mar 23:27
Artur z miasta Neptuna:
nie masz co udowadniać:
x∊W nie jest liczbą pierwszą ⇔ ∃a,b ≠1 x = a*b
i to jest (powiedzmy) definicja liczby złożonej
17 mar 23:27