skroc ulamki podaj konieczne zalozenia
weroniiiiiiiiiiiiiiiiiiiii: skroc ulamki podaj konieczne zalozenia
a)36+3x−3x²/x²+6x+9
b)−2x²−14x+16/3x²+15x−72
c)2x²−3x−9/4x²−11x−3
d)6x²+13x−5/9x²+3x−2
18 mar 13:22
pomagacz:
co spamujesz, a zaczęłaś coś robić?
składnia jest tutaj
przyklady9
18 mar 13:32
kleo: | | −x2+x+12 | | −(x−4)(x+3) | |
a) |
| = |
| = |
| | x2+6x+9 | | (x+3) | |
=−(x−4)
=−x+4 dla x należącego do R\3
18 mar 13:36
pomagacz:
coś nie ten teges poszło
kleo
f = x
2 + 6x + 9 = (x + 3)
2
g = −x
2 + x + 12 = −(x − 4)(x + 3)
| f | | (x − 4)(x + 3) | | x − 4 | |
| = − |
| = |
|
|
| g | | (x + 3)2 | | x + 3 | |
D:
x + 3 ≠ 0
x ≠ −3
x − 4 = 0
x = 4
18 mar 13:46
weroniiiiiiiiiiiiiiiiiiiii: co wy tworzycie......
18 mar 13:53
pomagacz:
a)
36 + 3x − 3x
2 = 0
−3x
2 + 3x + 36 = 0
Δ = 3
2 + 4 * 3 * 36 = 9 + 432 = 441
√Δ = 21
| | −3 + 21 | | 18 | |
x1 = |
| = |
| = −3
|
| | −6 | | −6 | |
| | −3 − 21 | | −24 | |
x2 = |
| = |
| = 4
|
| | −6 | | −6 | |
36 + 3x − 3x
2 = −(x − x
1)(x − x
2) = −(x + 3)(x − 4)
x
2 + 6x + 9 = 0
Δ = 6
2 − 4 * 1 * 9 = 36 − 36 = 0
x
2 + 6x + 9 = (x − x
0)
2 = (x + 3)
2
| 36 + 3x − 3x2 | | −(x + 3)(x − 4) | | x − 4 | |
| = |
| = − |
|
|
| x2 + 6x + 9 | | (x + 3)2 | | x + 3 | |
D: (dziedzina)
x + 3 ≠ 0
x ≠ −3
| | licznik | |
dziedzina policzona liczymy rozwiązanie licznika |
|
|
| | mianownik | |
−(x − 4) = 0
−x + 4 = 0
−x = −4
x = 4
Odp: x = 4
18 mar 14:27
Informatyk01: wasz poziom mnie przeraża....
| | 36+3x−3x2 | | (x+3) (12−3x) | | 12−3x | |
a) |
| = |
| = |
| |
| | x2+6x+9 | | (x+3 ) (x+3) | | x+3 | |
oczywiście założenie, że x jest różny od − 3
8 wrz 21:47
24 sty 19:03
Krzysztof:
W mianowniku należy obliczyć deltę co daje nam założenie.Sprawdź czy licznik należ do dziedziny
tej funkcji
24 sty 19:46
ola: x4−x2/(x+1)(x−1)
10 sty 19:50
5-latek: wskazowka x4−x2=x2(x2−1)=x2(x+1)(x−1)
10 sty 19:58
patrycja: Skroc ulamki i zapisz dziedzine U {3 (−x)
3+9x
3}{12x
2}
| | X6(−3x)2+9x8 | | 25x2 | | 4−81x2 | |
2. |
| 3. |
| 4. |
| |
| | 18x4x | | 5+x | | −9x−2 | |
28 sty 03:28