:/
???Pomożecie??: Liczba a jest większa od liczby b o 25%. Wtedy liczba b jest mniejsza od liczby a o:
18 mar 12:29
mark: a = 1.25b
b = 0.8a
100%−80% = 20%
odp. o 20%
18 mar 12:41
???Pomożecie??: dlaczego 1,25
18 mar 12:44
mark: bo a jest większe o 25% = o 0.25, czyli a = 1.25b
18 mar 12:48
Hary: twój stary
18 mar 12:49
???Pomożecie??: a nie da się tego jakoś łatwiej zrobić?
18 mar 12:49
mark: z proporcji:
a − 100%
b − x %
czyli:
125% − 100%
100% − x %
10000 = 125x
x = 80%
100% − 80% = 20%
18 mar 12:54
???Pomożecie??: dzięki
18 mar 13:02