f. kwadratowa
Ani: f. kwadratowa w postaci kanoniczej f(x)=a(x+1)2−4,5 . Jak można obliczyc współczynnik a?
Prosze o pomoc.
18 mar 13:30
Eta:
Za mało danych
18 mar 13:31
Eta:
Co jeszcze masz podane?
18 mar 13:31
Patryk: pewnie P(x,y)
18 mar 13:33
Patryk: albo rysunek
18 mar 13:33
Ani: jeszcze wzor funkcji f(x)=ax2+bx+4 oraz monotoniczność, ale to widać z postaci kanonicznej.
18 mar 13:46
Aga1: f(x)=ax2+2ax+2a−4,5
Jeśli jest to jedno zadanie to 2a−4,5=4
18 mar 13:49
Ani: Raczej nie tak. Może napisze cale zadanie.
Funkcja kwadratowa f(x)=ax2+bx−4 jest malejąca w przedziale (−nieskończoności;−1> i rosnąca w
przedziale <−1, nieskończoności). Wierzchołek paraboli będącej wykresem tej funkcji należy do
prostej y=3x−1,5. Zapisz wzór funkcji w postaci kanoniczej oraz wyznacz miejsca zerowe.
Zatrzymałam się własnie na współczynniku a i nie wiem co dalej, jak obliczyć.
18 mar 14:09
Ani: ktos podpowie co dalej ? jak obliczyc a?
18 mar 14:23
Tragos: to w końcu jaki jest wzór?
f(x) = ax2 + bx − 4 czy f(x) = ax2 + bx + 4
18 mar 14:24
Ani: f(x) = ax2 + bx − 4. − pomylilam sie.
18 mar 14:26
Tragos: a < 0
p = −1
q = 3 * (−1) − 1,5 = −4,5
f(x) = a(x + 1)
2 − 4,5 = a(x
2 + 2x + 1) − 4,5 = ax
2 + 2ax + a − 4,5
f(x) = ax
2 + 2ax + a − 4,5
f(x) = ax
2 + bx − 4
współczynniki czy odpowiednich potęgach muszą być te same, stąd
a − 4,5 = −4
| | 1 | |
f(x) = |
| (x + 1)2 − 4,5 |
| | 2 | |
a postać ogólna (przyda się do pierwiastków)
18 mar 14:27
Tragos: na początku powinno być:
a > 0
18 mar 14:27
Ani: dzieki wielkie, to dalej poradze sobie.
18 mar 14:31