zadanie tekstowe
Misiek: Cene towaru obniżono o 60% a nastepnie podniesiono o x %. Wyznacz x jesli w ten sposob
otrzymano cene z przed obnizki
18 mar 16:41
pigor: ... np. tak :
niech c − początkowa cena towaru , to ze sposobu jej zmian masz takie oto równanie
i ...

jego rozwiązanie (oczywiście możesz po swojemu) :
(100+x)% *40%c= c /:
100 *10c ⇔ (100+x) *4= 1000 ⇔ 100+x= 250 ⇔
x%=150% .
18 mar 16:56
Misiek: Wszystko swietnie tylko kurcze mialem nadzieje ze zrozumiem jak to sie robi, bo troszke to sie
mija z celem jak poprostu wiem jaki jest wynik a nie wiem w jaki sposob do tego sie doszlo,
| | 100*10 | |
niby tu jest opisane ale np nie rozumiem czemu akurat przez |
| to dzielimy |
| | c | |
18 mar 17:01