Doprowadź do najprostszej postaci
justyna: | | (x+3)(x2−4) | |
Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci W= |
| |
| | x2+x−6 | |
17 mar 22:12
Basia:
1. x2−4 = (x−2)(x+2)
2. przedstaw mianownik w postaci iloczynowej (x−x1)(x−x2)
czyli Δ i pierwiastki
coś się skróci
17 mar 22:15
justyna: nie rozumiem
17 mar 22:25
17 mar 22:31
pigor: ... lub, bez używania Δ−ty np.
tak :
| (x+3)(x2−4) | | (x+3)(x2−4) | | (x+3)(x−2)(x+2) | |
| = |
| = |
| = |
| x2+x−6) | | x2−4+x−2 | | (x−2)(x+2)+1(x−2) | |
| | (x+3)(x−2)(x+2) | | (x+3)(x+2) | |
= |
| = |
| = = x+2 i x∊R\{−2,−3} . ...  |
| | (x−2)(x+2+1) | | x+3 | |
17 mar 22:53