oblicz
mala: W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna ma długość 2
√13 , i tg alfa =
23 , gdzie
alfa jest jednym z kató tego trójkąta. Oblicz pole trójkąta.
Wychodzi mi 3, a ma wyjść 12
17 mar 19:45
Krzysiek: czyli: 2y=3x
i z tw. Pitagorasa mamy: x
2 +y
2 =(2
√13)
2
z tego układu równań otrzymujemy: x=4,y=6
czyli pole wynosi 12
17 mar 19:48
ICSP: a − jedna przyprostokątna
b − druga przyprostokątna
a
2 + b
2 = 52
2a = 3b
podstawiając :
b
2 = 16
b = 4
2a = 12
a = 6
Nie wiem gdzie robiłaś błąd gydż nie mam twojego rozwiązania.
17 mar 19:48