ciągi, logarytmy
niewielka: W poniedzialek mam sprawdzian, a mam problem z paroma zadaniami z ciągów, nie mam już nawet
cierpliwości próbować poraz n−ty, bo nie wychodzi mi, albo wysiadam na początku
1.Czy ciąg jest arytmetyczny?
an=log2 32n+1
2.Wyznacz x:
2, log4(x−3), 3
3.Który wyraz ciągu wyrazonego wzorem n3−8n2 +12n−96 jest róny drugiemu wyrazowi?
4.Oblicz sumę dziewięćdziesięciu dziewięciu początkowych początkowych wyrazów ciągu o wyrazie
ogólnym an=log{n/n+1}
5. Suma ilu początkowych wyrazów ciągu określanego wzorem an=2n2−17n−42.
17 mar 20:28
ICSP: 1. a
n = log
2 3
2n+1 = (2n+1) * log
2 3 . Teraz już widać że jest to ciąg arytmetyczny.
2. nie wiem o co chodzi za bardzo
3. policz a
2 najpierw
| | n | |
4. an = log |
| + 1 = log 1+1 = log2 − to liczba a nie ciąg |
| | n | |
5. ciągu o wyrazie 2n
2 − 17n − 42 ...
17 mar 20:32
niewielka: Dzięki
Co do pierwszego nie rozumiem co dalej z tym logarytmem...i dlaczego przy takim wyniku już
można stwierdzić, że jest arytmetyczny?
Drugie, chodzi, że to kolejne 3 wyrazy ciągu, a ja tylko nie rozumiem jak obliczyć ten logarytm
17 mar 20:45
ICSP: 2 jakiego ciągu? Geometryczny czy arytmetyczny?
1.
an = log2 3*(2n+1)
an+1 = log2 3 * (2n+3)
an+1 − an = log2 3 * (2n+3) − log2 3 (2n+1) = log2 3 *2 = constans − co dowodzi że jest
to ciąg arytmetyczny
17 mar 21:06
Jolantata: r=an+1−an
an+1=[2(n+1)+1]*log23=(2n+3)*log23
r=(2n+3)*log23−(2n+1)*log23=2nlog23+3log23−2nlog23−log23=3log23−log23=
ciag arytmetyczny jeżeli wychodz liczb ,gdy liczymy r
17 mar 21:11
Mila: 2)
2,log
4(x−2),3 ciąg arytmetyczny ,
x−3>0 ⇔x>3
| | log2(x−3) | | log2(x−3) | |
log4(x−2)= |
| = |
| =log2√x−3 |
| | log24 | | 2 | |
zdef.
log
2√x−3−2=3−log
2√x−3⇔log
2(x−3) =5
⇔2
5=x−3 ⇔x=35
sprawdź
17 mar 22:37