ostroslup
Julia: Krawedz podstawy ostroslupa prawidlowego czworokatnego ma dlugosc v6, krawedz boczna dlugosc
2v3 i jest nachylona do plaszczyzny podstawy ostroslupa pod katem alfa. znajdz miare kata
alfa.''
Błagam o pomoc i o rysunek
17 mar 09:55
Julia: Pomoze ktos ?
17 mar 22:58
Gustlik: Możesz wyjaśnić, co oznacza "v6" i "2v3"?
17 mar 23:17
ICSP: stawiam na √6 oraz 2√3
xD
17 mar 23:18
sla1:
17 mar 23:21
sla1: | | a√2 | |
a=√6, b=2√3przekątną podstawy dzielimy na pół, połowę oznaczamy jako xwięc x= |
| , |
| | 2 | |
| | √6√2 | | √12 | | 2√3 | | √3 | | 1 | |
x= |
| x= |
| x= |
| x=√3 cos α= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2√3 | | 2 | |
więc α=60
o
17 mar 23:29