wykonaj obliczenia i podaj w najprostszej postaci
norbert1112: jak wyznaczyć z tego dziedzinę i podać w najprostszej postaci?
| x2−4 | | x−2 | |
| : |
| = |
| 2 | | x3+2x2+4x+8 | |
18 mar 17:07
Jolanta: rozłozyc wielomian i wyłaczyc x ,które są pierwiastkami wielomianu
18 mar 17:14
Jolanta: x2(x+2)+4(x+2)=...
18 mar 17:17
rumpek:
Tak jak pisze
Jolanta:
x
3 + 2x
2 + 4x + 8 = x
2(x + 2) + 4(x + 2) = (x
2 + 4)(x + 2)
| | x2 − 4 | | (x2 + 4)(x + 2) | |
| = |
| * |
| = |
| | 2 | | x − 2 | |
| | (x − 2)(x + 2) | | (x2 + 4)(x + 2) | |
= |
| * |
| = |
| | 2 | | x − 2 | |
D = R − {−2}
18 mar 17:17