procenty ... ;>
12345: wylicz x wiedząc ,że stanowi 30% liczby 60
jakim procentem liczby 200 jest liczba 60
17 mar 20:32
pigor: ... no cóż , tak jak czytasz , tak piszesz i masz :
x=30% *60 = 3 *6=
18 − szukana
liczba . ...
17 mar 20:42
pigor: ... a
x% *200= 60 ⇔ 2x *100%= 60 ⇔ 2x=60 ⇔
x%=30% − szukany % . ...
17 mar 20:45
12345: 3* 6 ? .. znając życie ja już bym robiła 30/100 * 60 ..... itd itd...ehh
17 mar 20:46
12345: ale w sumie.. lol hahaha.. no tak wyjdzie to samo...
17 mar 20:47
12345: dziękuję bardzo
17 mar 20:47
12345: a jak będzie liczba 15 stanowi 5% liczby x .wylicz x , wyjdzie 0,75? 15/20 ?
19 mar 20:57