trygonometria
matma: W trójkącie ostrokątnym dane są: a = 2 cm, b = 1 cm, sinα=2√2/3 . Oblicz c.
18 mar 14:25
matma: wiem ze trzeba użyć twierdzenia sinusów i cosinusów
18 mar 14:27
Eta:

α€ (0
o, 90
o)
| | 1 | |
cosα=+ √1−sin2α= ...... = |
| |
| | 3 | |
c>0
c
2= a
2+b
2−2ab*cosα=............. ⇒ c=............
18 mar 14:33
18 mar 14:37
matma: tak nie wyjdzie
18 mar 14:37
Eta:
Ecchhhh faktycznie

Wniosek muszę iść coś zjeść

Popraw tak:
| a | | b | |
| = |
| => sinβ=.... |
| sinα | | sinβ | |
c
2=a
2+b
2−2ab*cos
γ=..........
18 mar 14:52
matma: ale jak policzyc α, wiedząć, że sinα=2√2/3
i jak policzyć β, wiedząc, że sinβ=(2√2/3)*1/2
nie wiem jak znalesc wartos kąta, potem γ=180−α−β i c policze z tw. cosinusów
18 mar 14:58
matma:
18 mar 15:00
Eta:
Miary kątów należy odczytać z tablic
18 mar 15:00
18 mar 15:01
18 mar 15:05
matma: 

?
18 mar 15:13