najprostsza postać cz.2
norbert1112: a jak mam postąpić w tym przykładzie?
17 mar 18:54
Tragos: x2 + 27
Δ < 0
zatem nie da się rozłożyć
17 mar 18:57
Beti: no chuba, że w liczniku miało być x
3 + 27
17 mar 19:00
norbert1112: a jak się liczy Δ z x2 + 27?
ja znam tylko sposób liczenia Δ jeśli mam ax2+bx+c
czyli w odpowiedzi do tego przykłady należy podać Δ<0 ?
17 mar 19:01
norbert1112: faktycznie w liczniku jest x3+27
17 mar 19:01
Tragos: w twoim przypadku a = 1, b = 0, c = 27
17 mar 19:01
Tragos: x
3 + 27 = x
3 + 3
3 i tutaj wzór skróconego mnożenia
17 mar 19:02
asq: x3+27 = (x+3)(x2−3x+9)
17 mar 19:02
norbert1112:
odp. asq: x3+27 = (x+3)(x2−3x+9)
czy nie powinno być x3+27=(x+3)(x+3)2 co daje (x+3)(x2+6x+9) ?
możliwe że się mylę, jeśli tak to zwracam honor asq
17 mar 19:14
ICSP: x3 + 27 ≠ (x+3)3
często mylone wzory.
17 mar 20:20
norbert1112: czyli, całe działanie powinno wyglądać tak?
| x3 + 27 | | x3 + 33 | | (x + 3)(x2 + 6x + 9) | |
| = |
| = |
| |
| x + 3 | | x + 3 | | x + 3 | |
= x
2 + 6x + 9 = (x + 3)
2
17 mar 20:30
Aga1: Źle
a3+b63=(a+b)(a2−ab+b2)
U Ciebie
x3+33=(x+3)(x2−3x+9)
17 mar 20:47