Prosiłbym o rozwiązanie tych zadan
boso przez swiat: a) Znajdź wzór funkcji logarytmicznej, do której wykresu należy punkt A(2,−1)
b) Oblicz brakujące współrzędne punktów B(23√4, b), C(c,−3) tak, aby należały one do
wykresu tej funkcji.
c) Dla jakich argumentów ta funkcja przyjmuje wartości większe od −3 ?
17 mar 19:30
ICSP: wzór funkcji logarytmicznej to :
y = loga x
gdzie a > 0 i ≠ 1
wystarczy że podstawisz współrzędne punktu i rozwiążesz równanie z niewiadomą a.
17 mar 19:31
Beti: f. logarytm.:
y = logax
A: −1 = loga2
a−1 = 2
a = ... dokończ
b) − podstawiasz wsp. do wzoru funkcji i wyznaczasz niewiadome
c) − rozwiązujesz nierówność: y > −3
17 mar 19:33
boso przez swiat: c zrobiłem
17 mar 19:33
boso przez swiat: a)to bedzie log1/2x?
17 mar 19:36
boso przez swiat: a)to bedzie log1/2x?
17 mar 19:36
Beti: tak y = log1/2x
17 mar 19:37