matematykaszkolna.pl
Goema Zadanko: 1. W trójkącie prostokątnym spodek wysokości, poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego podzielił przeciwprostokątną na odcinki długości:6 i 96 . Oblicz a. długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego b. długości przyprostokątnych c. odległość środka ciężkości trójkąta od wierzchołka kąta prostego. d. pole trójkąta e. promień okręgu wpisanego w trójkąt f. promień okręgu opisanego na trójkącie 2. Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny, jeśli a. wysokość trójkąta ma długość 21 cm b. bok trójkąta ma długość 10 cm c. środek ciężkości tego trójkąta leży w odległości 5 cm od wierzchołków tego trójkąta 3. W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość 10 cm. Odcinek AD jest wysokością tego trójkąta. Widząc, że |DB| = 6 cm oblicz obwód trójkąta ABC 4. W prostokącie ABCD poprowadzono odcinek AE prostopadły do przekątnej DB i punkt E należy do boku DC prostokąta Przekątna DB przecina się z odcinkiem AE w punkcie P. Wiedząc, że |AP| = 8 cm, |PE| = 2 cm, oblicz: a. długość przekątnej prostokąta b. długość boków prostokąta
17 mar 21:14
Aga1: a)h2=6*96 h=
17 mar 21:16
Aga1: rysuneka) p=96, q=6 h2=p*q b)b2=h2+q2 a2=h2+p2
 1 
d) P=

ab
 2 
 1 
f)R=

c, c=p+q.
 2