Goema
Zadanko: 1. W trójkącie prostokątnym spodek wysokości, poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego
podzielił przeciwprostokątną na odcinki długości:√6 i 9√6 . Oblicz
a. długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego
b. długości przyprostokątnych
c. odległość środka ciężkości trójkąta od wierzchołka kąta prostego.
d. pole trójkąta
e. promień okręgu wpisanego w trójkąt
f. promień okręgu opisanego na trójkącie
2. Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny, jeśli
a. wysokość trójkąta ma długość 21 cm
b. bok trójkąta ma długość 10 cm
c. środek ciężkości tego trójkąta leży w odległości 5 cm od wierzchołków tego trójkąta
3. W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość 10 cm. Odcinek AD jest wysokością
tego trójkąta. Widząc, że |DB| = 6 cm oblicz obwód trójkąta ABC
4. W prostokącie ABCD poprowadzono odcinek AE prostopadły do przekątnej DB i punkt E należy do
boku DC prostokąta Przekątna DB przecina się z odcinkiem AE w punkcie P. Wiedząc, że |AP| = 8
cm, |PE| = 2 cm, oblicz:
a. długość przekątnej prostokąta
b. długość boków prostokąta
17 mar 21:14
Aga1: a)h2=√6*9√6
h=
17 mar 21:16
Aga1:

a)
p=9
√6, q=
√6
h
2=p*q
b)b
2=h
2+q
2
a
2=h
2+p
2
17 mar 21:33