matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość wyrażenia
justyna:
2x−6
Dane jest wyrażenie wymierne W(x)=
. Oblicz wartość tego wyrażenia dla x=
√
3
−2
x+2
17 mar 22:30
sla1:
2(
√
3
−2)−6
2
√
3
−4−6
2
√
3
−10
=
=
=(po usunięciu niewymierności z
√
3
−2+2
√
3
√
3
6−10
√
3
mianownika)=
3
17 mar 22:45
Jolanta:
Justyna ,jezeli nie pamietasz to niewymiernosc czyli tutaj
√
3
usuwa sie mnożąc licznik i mianownik przez
√
3
18 mar 16:28