matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 674,
673
,
672
,
671
,
670
,
669
,
668
,
667
, ...,
całe
Zadania
Odp.
2
laaaalaaaa:
ze zbioru (1,3,4,5,7) losujemy dwa razy bez zwracania po jednej liczbie . oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń :
6
myszzz:
A to zadanie? mam z nim ogromny kłopot
Znajdź punkt B symetryczny do punktu A=(-1,-3) względem prostej x+2y-2=0
7
Daria:
x
2
+36
= 0
x−6
Pomóżcie niby łatwe ale nie wychodzi mi ..
10
asdf:
Współczynniki 1,b,c,d (w podanej kolejności) równania x
3
+ bx
2
+ cx + d = 0 tworzą ciąg geometryczny. Oblicz sumę tych współczynników, jeśli wiadomo, że liczba 2 jest rozwiązaniem
0
julia:
krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego o podstawie kwadratowej nachylona jest do podstawy pod kątem 50 stopni. Jaki kąt tworzą dwie przeciwległe boczne przy wierzchołku ostrosłupa?
6
misiu:
W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają warunki:
14
ucząca się :
jak się liczy pierwiastek
?zapomniałam:(
√
12
9
miluś:
hej mam takie zadanko i kompeltnie nie wiem od czego zacząć. Pole powierzchni całkowitej
8
kati:
Hej prosze o pomoc w takim zadaniu i sprawdzeniu czy dobrze zaczełam wyznacz pierwszy wyraz ciągu geometrycznego a1 wiedząc,że
7
Polka:
Promień okręgu o równaniu x
2
+y
2
−6x+2y−6=0 ma długość :
1
julia:
jak spr czy dany ciąg jest geometryczny? np. gdy mam podane b
n
= 5 * 2
n
0
ollka17:
Bardzo prosiłabym o pomoc... Wykaż że poniższe funkcje są różnowartościowe:
4
dominikaa:
:::rysunek::: korzystajac z danych na rysunku oblicz dł odcinka x
3
Ewa:
Dany jest prostokat ABCD. Wektor AB= 3p, zas Ad= 4q. Wyznaczyc wektory AM, AN, MN w zaleznosci od wektorów p i q wiedząc,ze M i N sa odpowiednio srodkami boków CD i BC.
5
słabeusz :
Oblicz pole trapezu równoramiennego o ramieniu długości c opisanego na kole o promieniu r. TYLKO NIE CHCE TEGO WYLICZAĆ Z TWIERDZENIA 2c=a+b potrezbuję innego rozwiązania. innym sposobem
5
le_male:
Witam. Bardzo bym prosił o pomoc. Nie wiem jak sie traktuje pierwiastki w równaniach kwadratowych. A takie włąśnie mam zadanie. Jesli mozna to prosze o wytlumaczenie. I od raz
3
julia:
p(x) = (x
2
− 2)
2
Q(x) = x
4
+ (a+5)
3
+ bx
2
+ 4
10
?:
1+log
8
x+(log
8
x)
2
+(log
8
x)
3
+...=3
3
julia:
stopnia trzeciego
√
− 27/16
* stopnia trzeciego
√
2
= ?
0
dominikaa:
wyznacz objetosc ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawedzi a wiedzac ze kąt pomiedzy krawedzią boczną a podstawą jest rowny 60
0
.
8
papaj:
y=x−2 Jaki bedzie dla tego wykres?
5
lil:
Proszę o pomoc! Jak rozwiązać tą nierówność? 3x−[7−(5−4x)]−(x−8)≥0
2
Zajczex:
Jak sie za to zabrac?
5
greenie:
Wykaż, że okrąg wpisany w trójkąt prostokątny jest styczny do przeciwprostokątnej w punkcie dzielącym ją na dwa odcinki, których iloczyn długości jest równy polu tego trójkąta.
11
Ola:
W trójkącie ABC bok AC jest 3 razy dłuższy od boku BC. Na boku AB zaznaczono punkt D. Oblicz stosunek pola koła opisanego na trójkącie ADC do pola koła opisanego na trójkącie DBC.
12
Krzyś:
√
3
*(x+y+z)
Uzasadnij, że
>
√
x
2
+y
2
+z
2
gdzie x,y,z są bokami trójkąta
2
2
bolek:
Czy funkcja f(x)=−x
3
+2x
2
−2x jest funkcją malejącą w całej dziedzinie i nie ma ekstremum
?
1
quaver:
|x−2| − 4 = |x| ||x+3|+4| ≤ 1
14
xxx:
Ile jest 8−literowych (tworzących sens lub nie) wyrazów zawierających 3 samogłoski?
9
matma:
2−3
√
5
wyznacz maksymalny przedział w którym funkcja f(x)=4x
2
+
x jest rosnąca
2
2
kila:
−2
liczba
jest jedynym miejscem zerowym funkcji kwadratowej.Do wykresu tej funkcji należy
3
punkt P=(1,1). Funkcja ma wzór? prosze o pomoc
1
frutti:
punkt C ( 0 y) jest rowno oddalony od punktow A ( −2, 5) B(4 , 1) oblicz y
6
viky:
udowodnij tożsamość trygonometryczną : 1) 1/sinx+ctgx=sinx/1−cosx
4
ak:
Mam zadanie bez bez treści i nie pamiętam o co chodzi... y= −2x+1 mam wyliczyc Xo i y<0 . moze mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi? z góry bardzo dziekuje!
5
ak:
y= x
2
−1 y− rosnąca... jak to zrobić?
7
Jasio:
W równoległoboku ABCD, w którym |AB| = 2|AD| punkt M jest srodkiem boku CD. Wykaz że trójkat ABM jest prostokatny.
5
matma:
wzór funkcji kwadratowej f(x)=2(x−3)
2
−8 zapisany w postaci iloczynowej to
4
kacha:
Pokaż że następujące równanie ma rozwiązanie: sinx=x−1 w przedziale [0,π]. Pomóżcie, zapomnialam jak to się robiło
1
Luko221:
Rozwiąż równanie
18
asdf:
1.Pierwsza rata, która stanowi 11% ceny telewizora, jest równa 341 zł. Telewizor kosztuje A) 2759 zł B) 2910 zł
C) 3100 zł
D) 3159 zł
2
karolka1717:
Wiedząc, że A=(1,1), B=(8,4), C=(4,6): a) Wyznacz współrzędne takiego punktu D, aby czworokąt ABCD był trapezem, w ktorym kąt przy
8
patrycja:
Zbiorem wartości funkcji kwadratowej y=−2x
2
+12x+1 jest :
1
kasia:
(5x
−
2−2x
−
1)(x
3
−x)
2
kasia:
(x−2)(x−3)(x−4)=o
1
kasia:
(6x
3
−8x
4
−10x
−
3) /2x
2
1
jolka:
odchylenie standardowe czterech danych :3,9,11,17 jest równe
1
Magda:
W urnie jest 6 kul: 2 białe, 2 czarne i 2 zielone. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losując trzy razy po jednej kuli bez zwracania wylosujemy kule różnokolorowe?
2
kasia:
Obliczyć sumę 10 wyrazu ciągu arytmetycznego gdy: a
1
=3 r=−2
1
asdf:
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe? A) W każdy romb można wpisać okrąg.
2
asdf:
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe? A) W każdy romb można wpisać okrąg.
8
aniaaa:
Oblicz pochodną tej funkxji
1
Kamil699:
Mam takie wyrażenie do obliczenia tylko do obliczenia: (x+2)
3
−x(x−1)
2
≤4x(2x+1)+1
1
Aska:
Ile różnych czterocyfrowych kodów PIN, o niepowtarzających się cyfrach, można utworzyć z cyfr parzystych ? Uwaga: zero jest też liczbą parzystą.
1
tatar:
Dwie wysokości trójkąta ABC gdzie A(−2,−3) zawarte sa w prostych o równaniu x−2=0 i 2x+3y−1=0 Oblicz wspołrzedne pozostałych wierzchołkow tego trojkata.
6
kasia:
Udowodnić za pomocą indukcji matematycznej:
1
ass:
należy wykreślić funkcje. Wykres powinien być uzasadnionywyznaczeniem niezbednych jego elementów takich jak :
1
Artur:
3
lgx
+3
1−lgx
=4
1
Olcia:
Dany jest trójkąt ABC wpisany w okrąg o ośrodku O. Jeśli |∡ABC| = 50° to miara kąta ACO jest równa:
1
Martyna:
:::rysunek::: Oblicz miarę kąta α zaznaczonego na rysunku.
26
Buhaj:
rozwiąz równanie
√
x
2
−2
5
1
x+2
1
0
0
−
√
x
2
+2
1
0
1
x+4
1
0
0
=2
5
0
1
Elena:
sin2x ∊<−1;1> 12sin2x ∊ <−0,5;0;5> (0.5sin2x)2 ∊ <0;0,25> dlaczego w ostatniej czesci jest <0;0,25>
26
czejzi:
Dany jest okrąg o równaniu x
2
+ y
2
+ 6x − 4y = 12. Wyznacz równanie stycznych do okręgu
1
prostopadłych do prostej l: y =
x − 5
3
10
Zajczex:
Dla jakich wartosci parametru m rownanie: (m−2)x
4
− 2(m+3)x
2
+ m −1 = 0 ma cztery rozne rozwiazania?
6
Zuzanna:
jak to obliczyć ktoś podpowie 3
−2
* 9
8x−12
=3
(−
5
2
)*(−x)
4
Soldier:
pomoże ktoś mi w tym zadaniu ... dwie miejscowości leżące nad brzegiem rzeki oddalone są od siebie o 80 km. Stateczek turystyczny pokonuje tę trasę w obie strony w 8 godzin i 20 minut.
11
Mis:
3
5
x
2
−5x+6
=1
8
hundayd:
W trójkącie prostokątnym ABC długość przyprostokątnej AC stanowi 75% długości przyprostokątnej BC. Przez wierzchołek C poprowadzono prostą która przecina bok AB w takim punkcie D, że
1
Daria:
Wyrażenie | | x | + 1 | dla x < 0 jest równe ? Proszę pomóżcie
46
Soldier:
zadanie z tresią
5
luk20:
Obliczyć pochodną:
x
f(x)=
3x+1
5
le_male:
Czy równania kwadratowe tego typu sie rozwiazuje? albo inaczej czy sa one rozwiazywalne?
9
sandrinaaa:
:::rysunek::: Średnia arytmetyczna podanego zestawu danych wynosi 26,4. Oblicz x
17
Maja:
Cześć czy mogłabym poprosić o rozwiązanie zadania z ciągów? Chciałabym też wiedzieć jak się to po kolei robi. Z góry dziękuję. −2+3+8+13+...+x=427
9
Krl:
:::rysunek::: Gdzie jest błąd?
11
Andrzej:
Równanie różniczkowe
1
sebo:
Dana jest prosta l o równaniu y=1/3x−2 i punkt A=(4, −4) wyznacz współrzęsne punktu B symetrycznego do punktu A względem prostej l.
3
as:
wykaż, że
√
13−4
√
3
= 2
√
3
−1 prosze o pomoc
4
Snatek:
Udowodnij że w ciągu geometrycznym o parzystej liczbie wyrazów stosunek sumy wyrazów stojących na miejscach parzystych do sumy wyrazów stojących na miejscach nieparzystych jest równy
2
kamas:
Witam,
2
Adi:
W ciągu arytmetycznym drugi wyraz jest 4 razy większy od pierwszego wyrazu. Ile razy czwarty wyraz jest większy od drugiego wyrazu?
143
Basiek:
Kochane prawdopodobieństwo.
20
as:
wykaz, ze
√
9−4
√
5
−
√
6−2
√
5
=−1 prosze o pomoc!
1
Mis:
3
−2
* 9
3x−12
=3
(−
5
2
)*(−x)
2
xoxo:
turysta umówił się ze znajomym w schronisku oddalonym o 45 km. po przejściu połowy trasy zauważył, że idąć w tym tempie spóźni się 2 h. postanowił zatem odpocząć 1 h a następnie
2
Bajek:
Oblicz log
9
tg(7π/6).
4
Aś:
⎧
−2x+3 dla x∊(−4,−1)
Narysuj wykres funkcji f(x)=
⎩
x
2
−4x dla x∊<−1,5>
5
hundayd:
Rozwiąż równanie (sin x − 1)
2
=cos
2
x w przedziale <0;2π>
1
Karola:
a
1
=m
2
a
2
=m a
3
=2m−m
2
5
Karola:
a
1
=6 a
3
=20
3
anka:
jak obliczyc wysokosc w trojkacie jezeli mamy dane wszystkie boki ?
3
Mis:
log(3x+4)+ log(x+8)=2 Jak rozwiązać ten logarytm, mógłby ktoś mi w tym pomóc obliczając zadanie krok po kroku bo
0
Ya:
Pomóżcie,proszę. Kredyt w wysokości 1000zł,oprocentowany w skali roku na 15%,chcesz spłacić w sześciu równych miesięcznych ratach.Oblicz wysokość tych rat korzystając ze wzoru
1
frutti:
srednia arytmetyczna liczb 6 0 5 3 5 6 x y jest rowna 4. a ich dominanta jest liczba 5 wyznacz x i y jesli y>x
3
bella:
Promień okręgu opisanego na podstawie graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 4
√
3
.
12
lucyna36:
prosze o pomoc
1
magda:
Liczba |1/ 2
√
2
−3| jest równa?
10
klara:
Krótsza podstawa trapezu równoramiennego ma długość 2, a jego przekątna ma długość 12. Punkt przecięcia przekątnych dzieli każdą z nich w stosunku 1:3. Oblicz pole trapezu.
7
Monika:
(sinα; 0,2; cosα)−−>c. geo gdzie α(π;
3
2
π) oblicz sume sinα+cosα
7
sandrinaaa:
Rzucono dwiema kostkami do gry. Przyjmijmy, że wynikiem rzutu jest suma oczek na obu kostkach. Które z poniższych zdań jest fałszywe?
3
Monia:
Bardzo proszę tylko o sprawdzenie, bo wyliczyłam i nie wiem czy dobry wynik:
2x
2
4x
2
−4x
x
2
12x
2
:
−
=
x
2
−4
x
2
+x−2
2x
2
+2x−12
8x(x+3)(x−2)
przy założeniu, że x należy do R oprócz −3, −2, 0, 1, 2
9
PuRa:
x
2
+ x −1
Mamy całkę:
dx
x−2
Jak ją rozwiązać?
3
lol:
2
sinα=
i α jest kątem ostrym. Oblicz cos
2
α+tgα
3
9
Nina :
Miałam zadanie do rozwiazania i wyszło mi rownanie i jest takie jak w odpowiedziach ale dalej nie umiem wyznaczyc k. Porsze o pomoc.
2
Esserinn:
1. Jaką kwotę należy wpłacać corocznie (na początku roku) na konto, aby po 10 latach zgromadzony kapitał osiągnął wartość 15 000 zł przy rocznej stopie procentowej 5% i rocznej
2
wodzu92:
między liczby 4 i 0,25 wstaw 2 takie liczy, aby trzy pierwsze liczby tworzyły ciąg arytmetyczny a trzy ostatnie cią geometryczny
2
balbina0108:
W urnie znajdują się kule białe i czarne przy czym kul białych jest 2x więcej niż czarnych.W sposób losowy wyjmujemy 2 kule, prawdopodobieństwo, że obie są białe jest równe
1
12
.
5
wodzu92:
między liczby 4 i 0,25 wstaw 2 takie liczy, aby trzy pierwsze liczby tworzyły ciąg arytmetyczny a trzy ostatnie cią geometryczny
4
Monika:
Liczby sinα; 0,2; cosα tworza w podanej kolejnosci ciag arytmetyczny. oblicz iloczyn sinα*cosα?
2
mictrz:
Sinus pewnego kąta ostrego x, licza 2/3 oraz cosinus tego samego kąta x tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Oblicz sumę sinx+cosx.
8
zusss:
1
sinα (tgα+ctgα) =
cosα
2
l:
"Na ile sposobów można rozmienić 5 zł, używając wyłącznie monet 1 zł, 50 gr, 10 gr?"
2
Yezus:
Ile można utworzyć liczb 5−cyfrowych o różnych cyfrach należących do zbioru {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,}
8
wodzu92:
2x
2
1
−
x−3
x
2
−9
5
Zajczex:
Rozwiąż nierówność:
1
1:
sin(x+
π
4
) ≥ 1
11
ania34:
cześć
zadanko;
4
ka!a:
Uzasadnij tożsamość
9
Mira:
Jaka jest kolejność przekształceń? y=2 sin(2x+π/6)
1
Klim:
jakiej długości jest cień 65 m komina jeżeli słońce świeci pod kątem 20 *
2
sandrinaaa:
W worku są dwie kule − biała i czarna. Losujemy jedną kulę, wrzucamy ją z powrotem do worka, a następnie ponownie losujemy jedną kulę. Prawdopodobieństwo dwukrotnego wylosowania kuli białej
3
bebcio:
Niech 0≤α≤π. Wyrażenie
√
1
2
+
1
2
√
1
2
+
1
2
cosα
zapisz w najprostszej postaci. Z góry dzieki za pomoc.!
3
Wojtek:
Podstawy trapezu mają długości a,b (a>b), a kąty ostre tego trapezu to α, β. Oblicz pole tego trapezu.
3
Wojtek:
w prostokącie ABCD dane są C=(−2,2), wektor AC=[3,3]. Wiadomo też że B ∊ l:x−2y=0. Znajdź współrzędne pozostałych wierzchołków prostokąta. Jedyne co udało mi się obliczyć to punkt
3
neosekt:
Kwadrat liczby
3
√
3
√
3
jest równy:
7
Święty:
rumpek
jak znajdziesz czas i chęci to wrzuciłbyś odpowiedzi do sobotniej matury próbnej zadań.info
9
sandrinaaa:
Każde z czterech pól na rysunku wyżej należy pokolorować innym kolorem. Mamy do dyspozycji cztery kolory − zielony,żółty,czerwony i niebieski. Na ile różnych sposobów można pokolorować
1
Mis:
rzucamy dwukrotnie szescienna kostka do gry
1
Zuzanna:
3−2 * 98x−12=3(−52)*(−x)
5
shersken:
Dwa spośród kątów trójkąta maja miary α i 2α. Promień okręgu opisanego na tym trójkącie jest równy R. Wyznacz pole trójkąta i długość promienia okręgu wpisanego w dany trójkąt.
14
Paluszek :) :
Może mnie ktoś poinstruować jak rozłożyć ten wielomian ?;> (Mam znaleźć pierwiastki)
1
Martyna:
:::rysunek::: Oblicz długość odcinka z.
1
frutti:
srednia arytmetyczna liczb 6 0 5 3 5 6 x y jest rowna 4. a ich dominanta jest liczba 5 wyznacz x i y jesli y>x
5
1:
rozwiąż równanie: sin2x * cos4x =
1
4
2
Ola:
√
17
−
√
24
1
Adi:
W ciągu arytmetycznym drugi wyraz jest 4 razy większy od pierwszego wyrazu. Ile razy czwarty wyraz jest większy od drugiego wyrazu?
1
Martyna:
:::rysunek::: Oblicz długości odcinka y.
1
diper:
oblicz
1
Natalia:
Prooooszę o pomoc w rozwiązaniu zadania z dokładnym opisem co i jak po kolei należy zrobić. Z góry dziękuję.
6
janick:
9!*7!
(6!)
3
1
Martyna:
:::rysunek::: Oblicz długości odcinków oznaczonych literami wiedząc,że y=5*
√
3
i z=3*
√
2
3
asi@:
uzasadnij tożsamość
1
aniaa:
Dany jest odcinek AB, w którym środek ma współrzędne S=( −5, −11), a koniec B=(9, −3). Wyznacz współrzędne punktu A.
14
Soldier:
witam
||x− x2|− 3x | > x .
2
sebo1:
POMÓŻCIE :<
Dana jest prosta l o równaniu y=1/3x−2 i punkt A=(4, −4) wyznacz współrzędne punktu B
4
Asieńka:):
wyznacz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych gdy
1
Pablo:
Określ zbiór wartości funkcji: f(x)=cos3x+1
3
paulaa:
Proszę o rozwiązanie 2 przykładów. Z góry dziękuję!
1. cos
2
x≤0,25
9
Asia:
Mam rozwiązać równanie, sama wykonałam rozwiązanie innym sposobem, ale całkiem różni się od tego, które miałam na zajęciach. Z góry dziękuję za naprowadzenie na właściwą drogę
5
Infii:
Trzy liczby tworzą rosnący ciąg arytmetyczny. Jeżeli pierwszą z nich zwiększymy o 1 to otrzymamy ciąg geometryczny. Jeżeli drugi wyraz otrzymanego ciągu geometrycznego pomnożymy
1
klaudia:
Wyznacz najmniejsza i najwieksza wartość funkcji f w przedziale <−3,1> f(x)=(x+2)
2
−1
2
kotecekmr:
zad.1 Dla dowolnego kąta ostrego α wyrażenie cos α * tg α/sin α jest równe: A. sin 45stopni B. √2 sin 45stopni C. cos 60stopni D. 1/2 cos 60stopni
2
Natalia:
Nikt nie chce pomóc ? Działka ma kształt trójkąta o bokach a) 200 m , b ) 230 m , c) 350 m. Oblicz jego powierzchnię.
3
Hary:
P(A / B') czy mog to w ten sposób zapisać ? P(A) −−−−−−−
3
ola:
Wykaż, że jeżeli α jest kątem ostrym i tg α=2, to cos α jest liczbą niewymierną.
6
invisible:
Ciąg arytmetyczny. a
5
=17 r= −2 a
2
=?
4
ilona:
Jak obliczyć ile wierzchołków ma ostrosłup który ma 12 krawedzi jak to obliczyc jest jakis konkretny wzór?
0
Sysia...:
Rozwiąż graficznie układ równań :
4
invisible:
A jesli nie mam podanego przedzialu to jak mam zrobic takie zadanie: Największą wartością funkcji kwadratowej f(x)= −2(x+3)2−4
0
es:
rozwiaz rownanie (2√3 −x)(√3 +1)=7+√3 odp to : 2−√3
0
frutti:
w urnie jest 6 kul bialych , m kul czarnych , n kul zielonych . wyznacz m i n wiedzac ze prawdopodob. wylosowania kuli czarnej jest 2−krotnie mniejsze niz prawdopodob. wylosowania
1
aniaa:
wykaz ze w trapezie prostokątnym różnica kwadratów przekątnych jest równa różnicy kwadratów długosci podstaw.
5
miodzio:
x
18−x
=
t+1
1.5
18−x
x
=
t
4
0
frutti:
pierwszy wyraz ciagu arytmetycznego jest rowne 2 a suma 6 poczatkowych wyrazow tego ciagu wynosi 57 a) oblicz sume 20 poczatkowych wyrazow ciagu b) dla jakiego n liczby a1 a3 tworza
0
frutti:
suma dlugosci wszystkich krawedzi graniastoslupa prawidlowego czworokatnego jest rowna 16 oblicz wysokosc graniastoslupa jesli wiadomo ze jego pole powierzchni bocznej jest najwieksze
1
Mis:
log(3x+4)+ log(x+8)=2
Jak rozwiązać ten logarytm, mógłby ktoś mi w tym pomóc rozpisując zadanie
bo jestem w
0
kotecekmr:
zad. 2 Jeśli dla kata ostrego α prawdziwa jest równość cos α =
√
3
cos(90st − α) , to wartość
1
kuba:
600m=ile to bedzie kilometra 750m=ile tokilometra
18
sphinx:
Dla jakich wartości k zbiorem wartości funkcji: c) y=(2k−3)x
2
+(6−k)x+[(k−9)/7]
1
lena.:
moze wie ktos czy na tej stronie jest gdzies pokazane liczenie i zapisywanie w innej postaci takich przykładów:
3
mihu:
log[(3x+4)(x+8)]=2
2
zawieska O_o:
1. wykaż ze ciąg jest ciągiem arytmetycznym gdy S
n
= 3n (n − 2) 2. wykaż jesli ciąg an jest arytmetyczny ze ciąg Cn = a
3
n
+
2
tez jest arytmetyczny
4
Zosia12:
Jak zrobić takie zadanie. Okrąg opisany na trójkącie równoramiennym ma promień równy 6. wysokość tego trójkąta jest równa. Ja główkuje i nic sensownego mi nie wychodzi Jakubie
1
sandrinaaa:
Proszę o sprawdzenie : Spośród wszystkich liczb naturalnych nieparzystych mniejszych od 20 losujemy jedną. Jakie jest
2
Ewa009:
1. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego wszystkie krawędzie mają długość 6 cm.
4
mc:
:::rysunek::: pomoże mi ktoś prosze
4
Olcia:
Rzucamy trzykrotnie monetą. Prawdopodobieństwo zdarzenia, że wypadnie co najmniej 1 orzeł jest równe:
2
ana:
Oblicz pole figury ograniczonej krzywymi o podanych równaniach
1
y=
x
2
y=
√
6x
4
12
1:
Rozwiąż równanie: tg5x=ctg7x
1
onaa:
:::rysunek::: ZADANIE
1
lukasz:
√
6
/2 * 2 /
√
2
ja co to pierwiastek z 6 dzielony na 2 jest zapisany za pomocą ułamka
1
Konkooks:
Liczba 2 jest miejscem zerowym funkcji określonej wzorem: a)f(x)=
x
2
−4
x−2
10
tr:
przedstaw liczbe
3
√
81
4
√
27
w postaci potegi o podstawie 3 i wykladniku wymiernym prosze o pomoc
0
Anna:
Wskaż którą osobe Anna kocha w sensie logicznym: Kocham co najmniej jednego z tych trzech.
5
mc:
Prosze aby mi ktoś pomógl
1
Dinka:
a
3
=8 a
1
0 =29
1
Patryk:
Zbiór liczb, których odległość na osi liczbowej od liczby −3 jest równa 5, można opisać równaniem:
3
Krzycho:
wiedząc, że dla kąta ostrego α w trójkącie prostokątnym cos α + sin α = 2
√
3
/3, oblicz wartośc wyrażenia sin α x cos α
1
aniaa :):
proste o równaniach y= −4x − 1 i y= a
2
x +5 są prostopadłe. wyznacz liczbe a
0
onaa:
Dany jest odcinek AB, w którym środek ma współrzędne S=( −5, −11), a koniec B=(9, −3). Wyznacz współrzędne punktu A.
2
Karol:
drogę długości 3km, z domu do szkoły, zazwyczaj janek pokonywał piechotą ze stałą prędkością w ustalonym czasie. Ponieważ pewnego dnia zaspał, wyszedł z domu o 9 min. później niż zwykle i
1
aniaa :):
pierwiastkiem wielomianu W(x)= x
3
−mx
2
− 3x + m jest liczba (−2). Wyznacz parametr m.
0
kacper:
Ile jest równa liczba rozwiązań równania?
(x
2
−9)(x−
√
3
)
x
3
−27
1
Iga:
Proszę o pomoc w jednym przykłądzie z pierwiastków. Bedę wdzieczna : a).
3
√
24/125
+
√
16/49
=
10
nadzik:
Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 5 a stosunek promienia podstawy walca do jego wysokości wynosi
2
3
. Oblicz objętość walca.
14
Basiek:
Dane są punkty A(2,3) i B(5,4) . Na prostej o równaniu y=5 wyznacz punkt C tak, aby łamana ACB miała jak najmniejszą długość. Odpowiedź uzasadnij.
0
,,:
U{
√
3
u{2}
4
kacper:
Jaki będzie zbiór rozwiązań tej nierówności? x
2
+36>0
2
Natalia:
Hej
. Mam prośbę, muszę zaliczyć pierwszy semestr z matematyki(pierwsza klasa liceum) i potrzebuję pomocy. Jeżeli ktoś będzie chciał mi co nie co potłumaczyć to będę bardzo wdzięczna
0
Kamilka:
W trójkąt równoramienny wpisano okrąg, sprawdź czy punkty styczności to wierzchołki trójkąta równobocznego.
0
zuza:
9
4
1
Niech P(A')=
, P(B)=
, P(A∩B)=
.
20
5
2
Oblicz P(A∪B'). Mógłby ktoś wyjaśnić krok po kroku jak to zrobić?
archiwum 674,
673
,
672
,
671
,
670
,
669
,
668